Képzés

2017.10.19. 17:25

Szükség van víz- és szennyvízkezelési szakemberekre

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ negyedik alkalommal szervezett tudományos találkozót a víz-és szennyvízkezelésben jártas szakemberek számára.

Szabó Zsófia

Fotó: Pásztor András

A konferencia elsősorban azt szorgalmazta, hogy e szakterületen létrejött legújabb hazai és nemzetközi eredményeket az érdekeltek számára elérhetővé tegye – hangzott el a plenáris üléseket és szekció előadásokat megelőző sajtótájékoztatón.

Elöljáróban Karádi Ferenc, Nagykanizsa alpolgármestere jelezte: a városban már hagyománya van a víz-és szennyvízkezelésnek.

– Amikor a kutatóközpont létrehozásának ötlete anno felmerült, aktívan részt vett a város a megvalósításában: a helyszín biztosításában és anyagi hozzájárulás terén is – emelte ki Karádi Ferenc. Azt is: a szakemberek képzése, amely jelenleg is zajlik az egyetemen, szintén támogatandó a városvezetés részéről.

– Nagy a szakemberhiány a víz-és szennyvízkezelési területen, valamint a víziközműveknél szintén – ennek dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatásvezetője adott hangot. – Ezért indítottuk el az egyetemen a szakmérnök képzést, illetve emiatt dolgoztuk ki a jövő tanévben induló a vízügyi üzemeltetési alapszakot – tette hozzá.

Fotós: Pásztor András

A kutatásvezető elmondta: Két fő kutatási területük van: a termálvizek elfolyó szennyvízének a kezelése, a másik pedig a felszíni vizekben található gyógyszermaradványok vizsgálata, kimutatása, valamint kivonása.

Ezt követően dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszigazgató arról beszélt: több, mint félszáz, víz-és szennyvízkezelő szakmérnöki diplomát adtak át az egyetemen.

– Háromszáz millió fejlesztési forrást nyertünk az elmúlt három évben – folytatta dr. Birkner Zoltán. – Jelenleg is négy nagy, kutatási projektben dolgozunk. E témának a legnagyobb tudományos sűrűsége napjainkban Nagykanizsán van – fogalmazott. Hozzátette: a gyerekegyetem révén az utánpótlást is megszólították. Céljuk, hogy külföldi diákok tanuljanak e szakon az egyetemen.

Majd Kovács Károly, a Magyar Víz-és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke beszélt arról, a víz szerepe felértékelődik, a társadalmi megítélése viszont elmarad.

– Az utánpótlás tekintetében is kevesen gondolnak e szakmára – jelezte. – A szakmában dolgozók több, mint fele megy nyugdíjba az elkövetkezendő másfél évtizedben. Ezért is van nagy szükség szakemberek képzésére és az utánpótlás biztosítására.

KITÜNTETÉSEK A JÖVŐ GENERÁCIÓNAK

A rendezvényen harmadik alkalommal adták át a Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjakat. Truzsi Alexandra, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának PhD hallgatója és dr. Bakos Vince, a Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszékének egyetemi tanársegédje kapta meg idén az elismerést.

A díj sikere kapcsán pályázatot hirdettek a fiatalabb korosztály körében is, termálvizek témakörében, az általános iskolák felsőbb évfolyama és középiskolák számára. A Soós Junior Prezentációs Pályázatot a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 7. évfolyamos diákjai nyerték, Bagarusné Szabó Katalin pedagógus mentorálásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában