Gyermekgyilkosság

2018.01.16. 11:00

A szörnyű tragédia után nehezen állt talpra az apa

„Danika hisztirohamot kapott, gyere haza, itt vannak a mentősök.” Gyimesi János soha nem felejti el ezt a mondatot. Az élettársa 2016 októberében megölte másfél éves közös gyereküket.

Benedek Bálint

Gyimesi János szemébe keserűség költözött, Jánoska valószínűleg végignézhette anyja borzalmas tettét Fotó: Szakony Attila

A férfi szeme tele van keserűséggel, de próbálja palástolni, hiszen két apróság folyamatosan a figyelmét követeli. János kérésére a szerkesztőségben találkoztunk, eddig a közvetlen környezetén kívül egyáltalán nem beszélt a tragédiáról, ami alapjaiban megrengette az addigi életét. Lelkileg összeroppant, s talán egy kicsit testileg is. Ugyanakkor rajongással szereti, gondozza a hároméves Jánost és a tavaly a börtönben megszületett Tamást, ha olykor nehéz is.

A családi tragédia híre bejárta az országot. Hírügynökségi beszámolók szerint egy ceglédi nő 2016. október 30-án reggel megölte a másfél éves kisfiát, aki állítólag hosszasan sírt, kiabált, az anyja pedig nem tudta őt lecsitítani. A nő az egyre hangosabban síró gyereket többször felemelte, és nagy erővel a földhöz csapta. A kisfiú a fejét ért sérülések következtében a helyszínen meghalt. Bár a nő mentőt hívott, és a helyszínre érkező mentősök azonnal megkezdték a kisgyerek újraélesztését, gyors és szakszerű munkájuk nem járt sikerrel.

- Amikor a házunkhoz értem, a mentőhelikopter is landolt már – emlékezett vissza a nő élettársa, a kanizsai származású Gyimesi János. – Berohantam a házba, de a mentősök nem engedtek a gyerekem közelébe, éppen harcoltak az életéért. Negyven percig. Eközben az élettársam lehajtott fejjel, szótlanul állt az ajtó előtt. Azt tanácsolták az orvosok, hogy ne is nézzem meg a holttestet, nem készültem fel rá, nem lehetett, sokkot kaptam. A másik kisfiú, Jánoska valószínűleg végignézhette az eseménysort, őt azonnal átvittem az élettársam szüleihez, biztonságba.

Gyimesi János szemébe keserűség költözött, Jánoska valószínűleg végignézhette anyja borzalmas tettét Fotó: Szakony Attila

Gyimesi János megtörölte a szemét.

- Őszintén szólva semmi nem utalt erre a tragédiára. Tudom, hogy az újságok sok mindent írtak, de mi akkor is szépen neveltük a gyerekeket – tette hozzá az 51 éves férfi. – Egy kanizsai cég telephelyvezetőjeként kezdtem el Cegléden dolgozni, ott ismertem meg Mónikát, és szerelem szövődött köztünk. Az ő édesapja megbízható, dolgos ember, az édesanyja pedig ápolásra szorult, az élettársam ápolta. Aztán szinte egyik pillanatról a másikra elveszítettem az állásomat, de apróbb alkalmi munkákból sikerült fenntartani a családunkat. Az első gyermek, János 2014-ben aranyozta be az életünket, majd egy évre rá a kis Danika is megszületett.

A családfő szerint az édesanya szeretetben nevelte a kicsiket, mindig példásan ellátta őket, semmiben nem szenvedtek hiányt. A szomszédok és a rokonok sem vettek észre semmi olyat, ami előrevetítette volna a tragédiát.

- Azon a bizonyos napon, mint addig mindig, egy puszival búcsúztam el Mónikától és a gyerekektől – folytatta a férfi. – A fiúk elevenek voltak, ezért ép ésszel felfoghatatlan, mi történhetett akkor az élettársammal. Az együtt töltött tíz évünk alatt persze voltak súrlódások, talán kisebb veszekedések is, de dührohamok nem. Pedig az orvosszakértő megállapította: Danika a fejére mért nagy ütéstől halt meg. Sokáig fel sem fogtam, hogy ő nincs többé, felemészt a hiánya, mindig mosolygott, de most már csak az emlékeimben élhet tovább.

Tamás tavaly született, csak az édesapjára számíthat Fotó: Szakony

Gyimesi János a mondatai végén a semmibe meredt, kezeit tördelve figyelte az örökmozgó Jánoska lépéseit.

- Tamást a gyilkosság idején a szíve alatt hordta, így még nehezebb megérteni a tettét – mesélte. – A börtönben szülte meg, s kétség sem fért hozzá, hogy őt is felnevelem. A gyerekek jelentenek mindent, csak rájuk koncentrálok, ha nehéz körülmények között is, de biztosítom számukra a nyugalmat.

Ez fontos is, hiszen nemrégiben megszüntette a bíróság a gyerekgyilkossággal gyanúsított ceglédi nő előzetes letartóztatását, s ezt lakhelyelhagyási tilalomra változtatták.

- A börtönből felhívott, de a ceglédi lakásból is érdeklődik Mónika – így a férfi. – Csak általános dolgokról beszélünk, a szörnyű tettéről semmit nem mond, de a fiúkról kérdez. Hiába is teszi, mert az egészségük érdekében a legjobb, ha többé nem érintkezik velük.

A két gyerekét egyedül nevelő férfi jelenleg a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonában él. Több civil segített nekik, február közepén pedig jótékonysági labdarúgó kupát is szerveznek, melynek a teljes bevételét a családnak ajánlják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában