Az utolsó téli alkalom

2018.03.20. 12:00

Szezont zártak a madárgyűrűzők Zalaegerszegen

Fedél alá szorultak szombaton a madarászok a téli szezon utolsó gyűrűzésén. A hálókat az Erdődy-Hüvös kastély parkjában állították fel, de a madarakat az épületben vették lajstromba.

Fincza Zsuzsa

Zalai Béla zoológus egy meggyűrűzött széncinkével ismerteti meg a madárbarát érdeklődőket. A kép jobb oldalán Böröndi Levente Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Eredetileg úgy tervezték, már a Válicka-parti nádasban is beüzemelik a hálót, ilyenkor ugyanis kezdenek hazaszállingózni a költöző madarak is – a zuhogó eső miatt őket későbbi időpontban vizitálják. A kastélyparkban is csak rövid időre feszítették ki a hálót, ne ázzanak feleslegesen a belegabalyodott madarak, így is kézre került pár meggyvágó, csíz, zöldike és széncinege – a zegernye időben is Botfára látogató lelkes gyerkőcök és romantikus lelkű felnőttek örömére. A 2. osztályos Böröndi Levente például Nagypáliból érkezett madárnézőbe.

- Olyan sok szépet és jót hallottunk a botfai gyűrűzésekről, hogy a rossz idő ellenére is elhatároztuk, hogy eljövünk – mondta az édesanya, Böröndiné Hajgató Hajnalka, s Levente buzgón bólogatott, hogy jól tették, főleg, hogy a tenyeréből bocsáthatta szabadon az aprócska csízt.

Zalai Béla zoológus egy meggyűrűzött széncinkével ismerteti meg a madárbarát érdeklődőket. A kép jobb oldalán Böröndi Levente Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

A kastélyparkban a zsebes függönyhálót a madarakat télen folyamatosan terített asztallal váró etető körül feszítették ki. November és március között 120 kiló szotyolát és több rekesz almát kebelezett be a kényeztetett madárnép, a nyilvános gyűrűzésre kéthetente szombatonként kerítettek sort, amelyeken mindig több tucat látogató vett részt.

Gyűrűzés a gyermekintézményekben

- Kiterjesztettük a téli madarászást a gyermekintézményekre is – tette hozzá dr. Illyés Zoltán biológus, a házigazda ifjúsági ház vezetője.

- A Mindszenty, az Eötvös, és a Kölcsey-iskola mellett az idén már Szent László utcai óvodában is gyűrűztünk, ezen alkalmakkor összesen 160 gyermek ismerkedhetett meg az énekesmadarakkal és nyerhetett bepillantást a gyűrűzésbe a saját oktatási, nevelési intézményükben – a számuk ősztől gyarapodni fog. Tavasztól őszig havonta egy alkalommal tartunk a nádasra is kiterjedő szabadon látogatható gyűrűzéseket, a legnagyobb attrakció a június 8-9-án megrendezendő BioBlitz lesz, ahol a madarak mellett minden más élőlénycsoportot megvizsgálunk majd a kastély parkjában és környékén – mondta a szakember.

Az idei téli szezonban összesen 433 madarat gyűrűztek meg, és 113 már meggyűrűzöttet fogtak vissza és vettek nyilvántartásba. Az érdeklődők 27 madárfajjal ismerkedhettek meg. Ennek során először került botfai gyűrű süvöltő, barkós cinege, nagy őrgébics, fenyőrigó és kenderike lábára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában