Szalmát fonni is megtanultak

2018.08.16. 17:30

Szerdán kezdődött és szombaton zárul a Csingahegyi Napok

Szerdán kezdődött, csütörtökön folytatódott és szombaton zárul a községben a Csingahegyi Napok programsorozata, melyet immár 12. alkalommal rendez meg a Csingahegyi Művész Műhely és az önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

A faluházban Csendesné Dolinay Margit tanította a gyerekeket szalmafonásra

Tislér Zoltán főszervező, fafaragó, a rendezvénysorozat alapítója elmondta: mindig is az lebegett a szeme előtt, hogy a népi művészetet gyakorló alkotók utánpótlása biztosított legyen, ezért nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a Csingahegyi Napok foglalkozásaiba bevonja a gyerekeket.

- Nincs ez másként most sem, ezúttal a szalmafonás rejtelmeibe avatjuk be a őket – hallottuk Tislér Zoltántól. – A helyszín szerdától péntekig a faluház, ahol a Nyíregyházáról érkezett Csendesné Dolinay Margit tanítja meg a gyerekeknek a régi hagyományt, a szalmafonást. Ezen kívül lesz tánctanulás, sütés-főzés és a Csingahegyen alkotó festő, bőrdíszműves, kovács és a fafaragók munkájába is bepillantást nyerhetnek a kölykök, illetve az érdeklődő felnőttek egyaránt.

A faluházban Csendesné Dolinay Margit tanította a gyerekeket szalmafonásra
Boa Endre népi fafaragó iparművész Nagy Lajos királyunk alakját idézi meg szobrával Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Azt már Csendesné Dolinay Margittól hallottuk: bizony, nem könnyű a gyerekeket kiszakítani a mobiltelefon, a tablet és az internet bűvköréből, de kötelező kísérletet tenni rá. S tapasztalatai szerint van is fogékonyság bennük az újra, az érdekesre, például a szalmafonásra – némelyikük egész ügyesen dolgozik. Singula Ferencné polgármester szintén elégedetten nyugtázta: a fiatalságból hangulatos közösséget sikerült szervezni – reményei szerint nem csak pár órára. E közben a hegyen Boa Endre fafaragó népi iparművész Nagy Lajos királyunk szobrát faragta tölgyfából, melyet a szombati falunapon állítanak fel, gyarapítva a magyar királyok szoborparkját.

- A korabeli leírások szerint rendkívül okos, intelligens, jóindulatú, Istenfélő, de ha arra volt szükség, bármikor harcra kész, igazi katonakirály volt. Ezt a lelkületet próbálom megjeleníteni, meglátjuk, sikerül-e – mondta Boa Endre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában