Szent György napja

2018.04.23. 07:00

Szép szőlőtermést remélnek Galambokon

Szent György naphoz kapcsolódóan immár tizedik alkalommal szerveztek tegnap nagyszabású rendezvényt a faluban.

Szabó Zsófia

Fotó: Gergely Szilárd

A kulturális műsorokkal színesített ünnepen, a jó termés reményében, a szőlővesszőre kértek áldást a helybéli gazdák.

A Szent György vessző napi ceremóniát még évekkel ezelőtt a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány keltette életre.

Varga Attiláné szervező, alapító tag elmondta: a borkultúrát szeretnék népszerűsíteni az esemény révén.

– Az ünnep előtt, a hagyományokhoz híven, borversenyt rendeztünk, amin idén már nem csak a falu borai mérettettek meg, hanem az egész hegyközségé. 167 bormintát értékelt a szakmai zsűri. A vesszőszentelés napján az aranyérmes borokat a nagyközönség is ismerhette. Négy hegyhátról hoztuk be a frissen vágott szőlővesszőket a környező hegyhátakról, amiket az ünnepi szentmisén megáldottak. A vesszőket egy nagy könyvbe, a Vesszők könyvébe belefesti, ahogy a korábbi években is, egy helybéli porcelánfestő művész, Hege István. Sok mindenről árulkodnak ezek a vesszők utólag. Többek közt mekkorák voltak, milyen hajtásuk, levelük volt – összegezte Varga Attiláné.

– A vesszőünnep igazi hagyománya a falunak – ezt Bertók Ferenc polgármester mondta. – Kiváló közösségépítő esemény, s nem utolsó sorban így is népszerűsítjük a helyi gazdák kiváló borait – jegyezte meg a falu vezetője.

Fotó: Gergely Szilárd
Fotó: Gergely Szilárd

A szentmisén Fodor Balázs akolitus és Hella Ferenc református lelkipásztor kért áldást a szőlővesszőkre.

A ceremónia után minden korosztályt a polgármesteri hivatal előtt megtartott rendezvényre vártak, ahol, az ebéd, a borkóstoló előtt, kulturális műsorok sokasága színesítette a napot. A Galamboki Galambocskák énekkar, a galamboki óvodások és a Zalakarosi Rügyecske tánccsoport is szórakoztatta a népes közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában