Gomba

2017.09.21. 08:46

Róka, őzláb, szegfű, kétfenyőtű, vargánya

Az esős idő nagyon kedvez a zalai erdőkben termő gombáknak, már a piacokon is kapni a friss és természetesen bevizsgált példányokat.

Mihály Szilvia

Fotó: Mihály Szilvia

Az őszi esőzések után sok zalai család indul az erdőkbe gombászni. Igazi titkos családi gyűjtőhelyeket ismernek az erdő mélyén, melyek apáról-fiúra szállnak, van, hogy még a legjobb barátoknak sem árulják el, merre vannak ezek-mesélik a hévízi piacon.

A tapasztalt gombaszedő tudja, hogy hol keresse a vargányát, hogy merre lesz majd a rókagomba, és biztos kézzel nyúl a fenyő alatt megbújó kétfenyőtű gombáért is.

Fotós: Mihály Szilvia

Aki gombát gyűjt, tudja, nem szabad letarolni az egész termést, a vargánya aljáról a fa tövébe kell pucolni a spórákat, hogy a következő szezonban is legyen mit szedni.

A piacfelügyelők szerint, aki friss gombához szeretne jutni, jó, ha időben felkel, mert elkapkodják a friss, illatos terméseket. Késő délelőtt már csak a szárított gombák közül válogathatunk.

Fotós: Mihály Szilvia

A zalai piacokon csak bevizsgált gombát árulnak, és készséggel még receptötleteket is kapunk az árusoktól. Az őzláb és a kétfenyőtű gomba rántva a legfinomabb, a rókagombából, apró szegfűgombából finom ragu vagy pörkölt készíthető, a vargánya jellegzetes íze szintén pörköltben, mártásokban érvényesül a legjobban.

A gombát áruló alsópáhoki Marika néni azt mondja, ő nem akar sztár lenni, csak a gombáját fotózzuk, de szívesen elárulja, hogy náluk otthon a rántott gomba mellett a gombás tojás a család kedvence.

Igaz, ami igaz, az erdei gomba ára nem a tenyészett, bolti championhoz vagy laskához mérhető, de az íze sem. És ha belegondolunk abba, hogy egy kiló gombáért milyen sokat kell járni a nyirkos erdőt, akkor már értjük, hogy mi kerül ennyibe.

A zalai gombászok azt mondják, csak tapasztalt gombaszedővel induljon el az amatőr kiránduló. Egyrészt azért, hogy ne tapossuk le a fiatal, kis hajtásokat, másrészt, ha véletlenül egy mérges gomba kerülne a kosarunkba, akkor az egész gyűjtést ki kell dobni.

Figyelni kell a vadásztársaságok közleményeire is, hiszen ebben az időben intenzív szarvas vadászatot folytatnak, délután 16 óra és reggel 8 között ne tartózkodjunk az erdőkben.

Hétvégén Gyenesdiáson szerveznek gombaszedő kirándulást, ahol tapasztalt gombaszakértő mutatja meg, merre érdemes keresgélni. Egy kellemes délutáni túrán összegyűjthetjük a vacsorára valót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában