népi fajátékok várták a gyerekeket

2018.09.18. 16:00

Retró búcsú az ONCSA-keresztnél

Szentmisével kezdődött és utcabállal ért véget vasárnap az ONCSA-keresztnél a páterdombi búcsú, amelyen a több évtizedes hagyományokhoz híven részt vett a „fél város”.

Fincza Zsuzsa

Fotó: FZs

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943- ban itt áldotta meg Mindszenty József bíboros, akkor mint Pehm József, a város plébánosa a szegény sorsú nagycsaládosok számára épített ONCSA- (Országos Nép- és Családvédelmi Alap) házakat, amelyek nagy része ma is áll.

A kereszt körüli kis park ma is Páterdomb ikonikus részének számít, itt állították fel a színpadot, és a környező utcákba pakoltak ki az árusok. Az ONCSA-búcsú igazi hagyományőrző rendezvény, bár a ringlispíl helyét légvár foglalta el, de a népi fajátékok, a sátrak kínálata akár a régi falusi kirakodóvásároké. Anno egy búcsú elképzelhetetlen volt mézeskalácsos nélkül, nos, Páterdombon most is megvehették a tükrös szívet a leányoknak a legények.

Fellépett a Páterdomb a Kultúráért Egyesület csoportja is Fotó: FZs

– Régen nagy volt a mézeskalács becsülete, a búcsúkban mindig a templomajtó melletti első sátorhelyet kapták. Nekem sincs okom panaszra, az ilyen gazdag, soksátras búcsú, mint a páterdombi, még faluhelyen is ritka – dicsérte a vendéglátókat Béresné Dormán

Ibolya egervári mézeskalács- készítő kézműves.

– A rendezvény már évek óta több egy egyszerű búcsúnál, az egész városrész ünnepe. Szombaton nagy sikere volt a műfüves focipályán a labdarúgókupának, vasárnap a mise és az ünnepi ebéd után a helybéliek színpadra lépve azt is megmutatták, milyen színes és gazdag Páterdomb kulturális élete – mondta Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a házigazda településrészi önkormányzat vezetője.

Fotó: FZs

A megjelenteket Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte.

A búcsút természetesen a gyerkőcök élvezték a legjobban, s a Radnóti úti óvoda jóvoltából a műsorfolyam egyik kedves színfoltja is a páterdombi csemetékhez kötődött. A szervezésből és a programból ezúttal is oroszlánrészt vállalt a Páterdomb a Kultúráért Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában