Díjazás

2017.11.20. 11:14

Rangos díjat kapott Kerecseny

Belügyminiszteri kitüntetést kapott a közelmúltban a dél-zalai község, a közfoglalkoztatási program megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Szabó Zsófia

A képen: Réti Alfréd polgármester a belügyminiszteri oklevéllel Fotó: A szerző

 

A zalai települések közül az idei évben mindössze a kétszázhatvan fős lélekszámú falu büszkélkedhet a díjjal, melyet a múlt hét során adtak át nagyszabású ünnepség keretében a fővárosban.

- Természetesen nagyon örülünk az elismerésnek, amelyre a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya terjesztett fel bennünket – bocsájtotta előre Réti Alfréd polgármester. – Ugyan már nem első ízben kaptuk meg, hiszen öt esztendővel ezelőtt, amikor községünkben elindítottuk a munkaprogramot, szintén jutalmazta munkánkat dr. Pintér Sándor. Akkor még csak kicsiben, alig két hektár termőföld művelését kezdtük el, mára viszont mérföldekkel előrébb járunk. Mondatni, beértek a kezdeti próbálkozásaink – tette hozzá a falu első embere. Ahogy azt is: az évek során kinőtte magát a munkaprogram. Jelenleg huszonnégy embernek biztosítanak elfoglaltságot. Szükség is van a nagy létszámú munkaerőre.

- Az öt hektár földterület művelése nem kis feladat – folytatta Réti Alfréd. – Fóliasátraink is vannak, illetve a régebben ültetett, mára már termőképes gyümölcsfáinkkal is jócskán van tennivaló. Azonban nem csak gondozzuk, betakarítjuk, majd értékesítjük a termést. Az állami támogatásnak köszönhetően saját feldolgozó üzemünk is van, a legkorszerűbb, leghatékonyabb berendezésekkel felszerelve.

A polgármester jelezte: ez évben negyvennégy millió forint támogatást nyertek a Start-program keretein belül bér-és eszközfejlesztésre. Utóbbira ezen összeg kicsivel több, mint harmadrészét fordították. Ennek köszönhetően minden, szükséges gép a rendelkezésükre áll.

A képen: Réti Alfréd polgármester a belügyminiszteri oklevéllel Fotó: A szerző

- A belügyminiszteri oklevél mellé, melyet Pogácsás Tibor államtitkár és dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár adott át, kaptunk hét millió forintot is – emelte ki. – A jutalomból újabb ember foglalkoztatását tudjuk finanszírozni, emellett pedig eszközvásárlásra fordíthatjuk a pénzt. Üvegházat már korábban szerettünk volna, azonban ez meghaladja a keretet. Viszont egy fóliasátorban használható kistraktort tudunk venni, ugyanis nekünk csak nagyobbak vannak, amivel nehézkes zárt helyen a munka, a mérete miatt. Így egyiktől megválunk, a vételárból pedig megépíthetjük az üvegházat – összegezte Réti Alfréd.

A polgármester megjegyezte: az idei év különösen sikeres volt a program tekintetében. Az időjárás nem volt szélsőséges, így jókora mennyiségű termést takaríthattak be. Az eladásból pedig szép bevételük származott. A sikeres pályázatokkal, valamint a kitüntetés mellé járó pénzjutalommal még nem került pont a sikerszezon végére. Ugyanis nemrég, az idei év végi foglalkoztatási program projektjén több, mint hárommillió forint támogatást nyertek. Tavaly ebből vették a hűtőkamrát az üzembe, idén pedig aszalógépet vásárolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában