Munkaerőpiac

2018.10.19. 11:30

Öt év után ismét állásbörzét tartottak Nagykanizsán

Állásbörzét két esetben kell tartani, ha sok az álláskereső, vagy ha az üres álláshelyek száma magas – mondta tegnap Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a kanizsai járási hivatal által szervezett rendezvényen, ahol több mint száz munkakör közül válogathattak az érdeklődők.

Pásztor András

A kanizsai állásbörzén 37 cég 112 munkakörben közel 400 álláshelyet hirdetett meg Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Öt éve sok volt az álláskereső

Mint kiderült: a csütörtökihez hasonló állásbörzét legutóbb 5 évvel ezelőtt szerveztek a dél-zalai városban, ám akkor egészen más okból, mint most.

– Öt évvel ezelőtt még országos viszonylatban is sok volt az álláskereső, ám ez mostanra – a kormány hathatós intézkedéseinek köszönhetően – megváltozott – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, aki hangsúlyozta: 2010 óta közel 700 ezerrel többen dolgoznak, így a munkanélküliségi ráta 12 százalékról 4 százalékra csökkent. – Ráadásul az elmúlt időszakban a bérek is emelkedtek, ma Magyarországon a bruttó átlagkereset 320 ezer forint körül mozog, ami reálbérben közel 38 százalékos növekedést mutat 2010-hez képest. A kormány a munkavállalók mobilitását is szeretné elősegíteni, ezért támogatást nyújt további munkásszállók építéséhez, illetve az utazási költségekre is magasabb összeg számolható el.

A kanizsai állásbörzén 37 cég 112 munkakörben közel 400
álláshelyet hirdetett meg Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szakmunkást és diplomást is egyaránt kerestek

A kanizsai állásbörzén egyébként 37 cég 112 munkakörben mintegy 400 álláshelyet kínált annak a cirka 2000 álláskeresőnek, akit kiértesítettek. A kínálat ráadásul sokrétű és vegyes volt, a cégek éppúgy kerestek szakmunkásokat, mint felsőfokú végzettséggel rendelkezőket.

– A magyar kormány a munkaalapú gazdaság megteremtését tűzte ki célul a segélyalapú gazdaság helyett, arra fektetve a hangsúlyt, hogy egyre jobban megérje dolgozni – ezt már dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott mondta a rendezvény megnyitóján, aki a legfrissebb statisztikai adatokból is szemezgetett. Mint hangsúlyozta: országosan a június és augusztus közötti három hónapban közel 4,5 millió fő volt a foglalkoztatotti létszám, a munkanélküliségi ráta pedig rekordalacsony szinten, 3,6 százalékponton állt. Zala megye vonatkozásában is kedvezőek az adatok, a foglalkoztatottak száma ugyanis meghaladja a 127 ezer főt, a munkanélküliségi ráta pedig 1,9 százalékponton áll. Az állásbörzén megjelent Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere is, aki arról beszélt, hogy a munkáltatók és a munkavállalók közötti személyes találkozás sokkal inkább kecsegtet szerződéskötéssel, mint amikor valaki hirdetés útján próbál munkát találni, és a munkáltatók csak az önéletrajz alapján döntenek.

Az állásbörzén egyébként nemcsak az üres álláshelyekről tájékozódhattak az ügyfelek, hanem információt kaphattak az elhelyezkedést segítő támogatásokról és szolgáltatásokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában