Gyerekszemmel

2018.10.20. 11:30

Murakeresztúri megemlékezés az '56-osokról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve a helyi művelődési házban ifjúsági konferenciát tartottak, majd megkoszorúzták az emlékművet.

Benedek Bálint

Pavlicz Marcell hetedik osztályos tanuló a forradalmi életformáról tartott előadást a művelődési házban Fotó: Szakony Attila

Az iskola vezetése úgy döntött: a gyerekek közül néhányan előzetesen felkészülnek a forradalomhoz kapcsolódó témakörökből, így téve interaktívvá a megemlékezést. A 8. osztályos Abonyi Bence a forradalomban használt fegyvereket szedte csokorba, míg évfolyamtársa, Csonka Ámon a disszidens magyarok életéről beszélt. Pavlicz Marcell 7. osztályos diák pedig az ország akkori helyzetéről, az emberek életkörülményeinek alakulásáról tartott látványos, képekkel illusztrált beszámolót.

A konferencia résztvevői előtt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes tartott ünnepi beszédet, amelyben a visszaemlékezésen túl a jelenkor problémáira is rávilágított. – Október 23-a az egyik legszentebb nemzeti ünnepünk, határon innen és azon túl – fogalmazott. – A szabadság reményének, a nemzet összefogásának kivételes napja. Az 1956 utáni kommunista propaganda állításaival szemben hőseink célja Magyarország függetlenségének, szabadságának kivívása volt, s ma is e cél vezérel bennünket, amikor ismét veszély fenyegeti a hazánkat.

Pavlicz Marcell hetedik osztályos tanuló a forradalmi életformáról tartott előadást a művelődési házban Fotó: Szakony Attila

A mai kerítés véd bennünket, a korábbi – ami inkább szögesdrót vagy rabrács volt – viszont bezárt. A vasfüggöny elválasztott a világtól, elválasztott Európától. Cseresnyés Péter kiemelte: a mai kerítés nem szögesdrót, nem is rabrács, s bár ezt sokan nem értik, vagy nem akarják érteni: összeköt bennünket, európaiakat, keresztényeket, hagyományainkhoz ragaszkodókat, a jövőnkről felelősen gondolkodókat.

Ez nem magyar kerítés – ez Európa kerítése: az összetartozásé, a felelősségé és a valódi szolidaritásé. – Ma nemcsak magunkért küzdünk, hanem egész Európáért, azért a kultúráért, hitért, amely megtartó gyökereinket és egyben a jövőnket jelenti – folytatta. – Mondhatjuk, megszoktuk már, ezt tesszük évszázadok óta. Ez ellen védte hazánkat egy időben a Zrínyi család, és ez a kerítés véd bennünket most helyettük is, emlékeztetve bennünket a hősiességre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában