Helyi közélet

2017.10.17. 10:30

Mindenkinek tudni kellene az újraélesztés technikáját

Óvodásokat, általános és középiskolásokat, illetve érdeklődő felnőtteket vártak a mentőállomásokon – így Lentiben is – az újraélesztés világnapján szervezett programokra.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A megyében több helyszínen bekapcsolódtak az országos kezdeményezésbe, melyről a Lenti Mentőállomás vezetőjét, Sebestyén-Magó Juditot kérdeztük.

- A világnap célja, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy megtanulják és vészhelyzet esetén alkalmazzák az újraélesztést. Hazánkban körülbelül félóránként meghal valaki hirtelen szívhalálban – mondta a mentőállomás vezetője. – Ugyanakkor ha időben elkezdődik az újraélesztés, vagy odakerül egy félautomata defibrillátor, akár hatvan százalékkal is növelhető a túlélés esélye. Az a célunk, hogy mindenki elsajátítsa az alapszintű újraélesztést, ebben szeretnénk segíteni.

A lényeg, hogy eszközök nélkül, a kezünkkel pótoljuk a szívdobogást kívülről, és befújjuk a levegőt az újraélesztés alatt lévő ember orrába vagy szájába. A módszert a program résztvevői a mentőápolók segítségével gyakorolhatták tegnap.

Fotós: Korosa Titanilla

- Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az emberek többsége kétségbeesik, ha az utcán egy ember rosszul lesz mellette, és mástól várja a segítséget – tette hozzá Sebestyén-Magó Judit. – Sok fiatal viszont, aki birtokában van ennek a tudásnak, meri használni, és segít. Korábban legtöbben csak a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó képzés során ismerkedtek meg az újraélesztés módjával, de az kevés.

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy minél többen tudják alkalmazni, ezért fogadjuk már az óvodásokat is, hiszen ha készségszinten beépül, nem félnek majd adott helyzetben használni, tudnak segítséget hívni, és ami szintén fontos, vészhelyzetben higgadtnak maradni.

Nagy érdeklődés kísérte a programot, melyre a felnőttek főként a közhivatalokból érkeztek, a diákokat és az óvodásokat pedig több csoportban fogadták a mentőállomáson, hogy mindenkinek legyen ideje és módja megpróbálni az erre a célra szolgáló babán az újraélesztést. A szakemberek igyekeztek minden korosztálynak érthetően elmagyarázni a tudnivalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában