Gyümölcsfáknál a sudaras forma elterjedt és célravezető

2019.03.13. 17:30

Milyen a metszés a gyakorlatban? Salamon János kertészmérnök megmutatta

Gyümölcsfák metszésénél célszerű alulról felfelé, és mindig egy vázág mentén haladni – tanácsolja Salamon János kertészmérnök.

Gyuricza Ferenc

Salamon János mozdulatait figyelik az érdeklődők a zalalövői gyakorlati bemutatón

Fotó: Gyuricza Ferenc

A keszthelyi szakember a Zalalövői Tájház Egyesület szervezésében tartott gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást az északnyugat-zalai kisvárosban. A gyümölcsfák metszése és a koronák kialakítása kapcsán elmondta: az almatermésű fák esetében akár már télen is megkezdhetjük a metszést, de rügyfakadás előtt mindenképpen célszerű elvégezni azt. A csonthéjas termésű fákat viszont rügypattanás idején kell metszeni.

– A koronák kialakításánál a sudaras forma az egyik leginkább elterjedt, és célravezető is – magyarázta Salamon János. – A sudaras forma azt jelenti, hogy a fának van központi tengelye, az ágcsoportokkal pedig felfelé keskenyedő háromszög alakot képezünk. Így biztosítjuk, hogy a korona minden része kapjon elég napfényt, így a termésérés is jobb minőségű lehet. Ha a korona felső része a szélesebb, könnyen előfordulhat, hogy az alsó rész nem kap elegendő fényt, ezért kikopaszodik, és az alsóbb ágakon nem lesz termésérés.

Salamon János mozdulatait figyelik az érdeklődők a zalalövői gyakorlati bemutatón
Fotó: Gyuricza Ferenc

Salamon János a bemutatón hozzátette: metszéskor célszerű lentről felfelé, egyegy vázág mentén haladni. Amennyiben olyan méretű gyümölcsfával dolgozunk, ami a földről állva nem metszhető, akkor érdemes két személynek végezni a munkát, hogy legyen egy irányító, aki a földön állva ad tanácsokat, hiszen onnan jobban átlátja a teljes koronát. A sudaras forma elmondása szerint lehetőséget ad arra is, hogy időnként vázágat váltsunk, ezzel szintén kedvezően befolyásolhatjuk a terméshozamot. A cseresznyefa alakok kialakításánál pedig bátran alkalmazhatjuk az úgynevezett szektorális kettős metszés elvét.

– Nem kell sajnálni a virágrügyeket, bátran ritkítsuk azokat is, mert egyszerűbb metszésnél alkalmazkodni a fa termőképességéhez, mint a későbbiekben kézzel termésritkítást végezni – tette még hozzá a kertészmérnök.

– Utóbbit egyébként az almatermésűek esetében célszerű legkésőbb a zöld dió nagyságú termések idején elvégezni, későbbre már ne halogassuk. Nagyon fontos feladat még a gyümölcsösben a vágási felületek kezelése, a két centiméteresnél nagyobb sebeket mindenképp le kell kezelni, metszéskor éppúgy, mint egy bármilyen okból bekövetkező ághasadás esetén, hiszen a kártevők és kórokozók általában ezeken a felületeken keresztül támadják meg a gyümölcsfáinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában