Zöld város

2018.03.18. 12:00

Meghatározták a környezetvédelmi célokat Zalaegerszegen

A város közgyűlése tavaly elfogadta a 2022-ig szóló települési környezetvédelmi programot, amelynek végrehajtását évente áttekintik. Ez a legutóbbi ülésen történt meg, s jóváhagyták az idei célkitűzéseket is.

Szabó Judit

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A program fontos része a szemléletformálás az iskolákban és az óvodákban. Ennek keretében madár-odúkat helyeztek ki több oktatási intézményben, az Öveges iskolában fűszerkertet alakítottak ki, amelyet a diákok gondoznak, a Mikes utcai óvodában esővízgyűjtőket telepítettek, s növényekkel, tőzeggel, komposztálókkal segítette az önkormányzat az intézményi kiskertek létrehozását. A környezeti nevelési program idén folytatódik, egyebek mellett vízpazarlás elleni kampányt szerveznek a gyerekeknek, s bővítenék a zöldóvodák és ökoiskolák számát. Folytatódnak a lakossági felvilágosító kampányok, illetőleg a településszépítési programok is.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A hulladékgazdálkodás területén célul tűzték ki a búslakpusztai lerakó bővítését, mert a meglévő egyre telítődik. A 42 ezer négyzetméteres bővítményhez a hatósági engedélyek rendelkezésre állnak, jelenleg a kisajátítási eljárás folyik. Tavaly új hulladékválogató üzemcsarnok létesült egy 1,3 milliárd forintos projekt keretében, amelynek a próbaüzeme hamarosan elkezdődik. A helyi 3B Hungária Kft. speciális fejlesztésének köszönhetően egy olyan válogatórendszer jön létre, amely a vegyes települési hulladékból kiveszi a szerves anyagokat, majd különválogatja a különböző anyagú frakciókat, hogy végül energetikailag hasznosítható anyagokra, újrahasznosítható fémekre és műanyagokra bontsa a hulladékot. Ezzel már a beruházás első szakaszában várhatóan egyharmadával csökken a lerakóra kerülő hulladékmennyiség.

A szelektív hulladékgyűjtés területén elsősorban a házhoz menő üveggyűjtésben szeretne előrelépni Zalaegerszeg 2018-ban, mert e téren a legnagyobb a lemaradás az európai uniós előírásokhoz képest.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A közlekedésfejlesztésben napirenden szerepel egyebek mellett a kerékpárút-hálózat bővítése, amelynek a tervezése folyik jelenleg több városrész irányába. Ez azért is fontos, mert a forgalomban részt vevő járművek száma nőtt az elmúlt időszakban, ami a levegő minőségére negatív hatást gyakorol. A helyzet javítására forgalomszervezési beruházásokat, valamint az elektromos autókhoz további töltőállomásokat terveznek. A zöld rendszámú autók továbbra is ingyen parkolhatnak az egész városban. Zala-egerszeg Smart City prog-ramjában egyéb, energiafüggőséget csökkentő intézkedések szerepelnek, például a szennyvíztelep hőhasznosítása. Folyamatban van annak a naperőműnek az engedélyezése is, amelyet egy vállalkozás hoz létre több mint két-ezer napelempanellel egy önkormányzati ingatlanon. A Zalavíz Zrt. pedig fermentációs biogázüzem építését tervezi. Tavaly több önkormányzati intézményben zajlott energetikai korszerűsítés, ez a program is folytatódik. A város új klíma-akcióterv készítésére pályázott, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenthesse a szén-dioxid-kibocsátást. A vízvédelmi intézkedések sorában pedig tavaly már nem ivóvízből, hanem felszín alatti vízből locsolták a zöldfelületeket, s idén már az utak nyári locsolását és seprőgépes takarítását is így oldják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában