1956

2017.10.23. 20:31

A magyarok nem akarnak most sem mást, mint maguk dönteni sorsukról

Zalaegerszegen délelőtt a Mindszenty-iskolánál kezdődtek a megemlékezések, itt Szerencsés Rudolf emléktábláját koszorúzták meg, majd a Kossuth utcai kopjafánál csendes főhajtással emlékeztek a forradalmárokra és az áldozatokra.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor

A délutáni ökumenikus istentisztelet után a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartották a városi ünnepi műsort, ahol az Énekmondó együttes több tételt adott elő a megzenésített ’Október végi tiszta lángok’ című Nagy Gáspár-oratóriumból.

A zalaegerszegi ünnepség szónoka Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos személyes vonatkozásokat idézett, mikor elmondta, földművelő édesapját meghurcolták, bántalmazták a megtorlás napjaiban.

A továbbiakban arról szólt, hogy Wittner Mária képviselőtársa lehetett, megismerhette a 13 éves börtönbüntetést kapott '56-os forradalmár életét. Kultúrák, ideológiák, vallások ütköztek össze 61 évvel ezelőtt, mondta Vigh László, s ez ma sincs másképp. Hangsúlyozta, a szabad Magyarországot, a keresztény, konzervatív, polgári értékeket, amelyeket 1956-ban is zászlajára tűzte a forradalom, meg kell védeni minden támadástól, hiszen '56-ból sarjadt ki a mai magyar demokrácia.

 

Zalaegerszegen délelőtt a Kossuth utcai '56-os kopjafánál a demokratikus ellenzéki pártok (MSZP, LMP, Együtt, DK) közösen emlékeztek a forradalomra, a rendezvényen Hóbor József történész, tanár volt a szónok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában