Tudás és emberség

2019.02.20. 07:00

Magyar ápolók napja: Kitüntették a Szent Rafael Kórház szakdolgozóit

Kossuth Zsuzsa születésnapja, február 19. már ötödik éve a magyar ápolók napja.

Magyar Hajnalka

Léránt Ferencné, Dancs Jenő, Dobosné Szuhaj Mária, Konrádné Takács Judit, Stummer Anita, dr. Halász Gabriella és Császárné Farkas Katalin az ünnepségen

Fotó: Katona Tibor

Kossuth Zsuzsa emlékezete

Ezt ünnepelte kedden az 1170 egészségügyi szakdolgozót fog­lalkoztató Zala Megyei Szent Rafael Kórház is, az egészségfejlesztési irodában.

Köszöntőjében dr. Halász Gabriella főigazgató felidézte Kossuth Zsuzsa alakját, aki haladó szellemiségével, humánumával előrevetítette a modern ápolásszervezés alapjait. Bátyja, Kossuth Lajos 1849 áprilisában nevezte ki országos főápolónőnek, s ezután 72 tábori kórház felállításához nyújtott hathatós segítséget. Kiváló ösztönökkel szervezte a sebesültek ápolását, tervezett, tett, ellenőrzött, beavatkozott, gyakorlatilag a mai minőségfejlesztés jellemzőit honosította meg. Ma a technikai dominanciájú gyógyítás áll az egészségügy homlokterében, ám a megnövekedett követelmények közt is Kossuth Zsuzsa örök példája, a tudás és az emberség együttes harmóniája kell, hogy irányt mutasson az ápolásügyben.

Léránt Ferencné, Dancs Jenő, Dobosné Szuhaj Mária, Konrádné Takács Judit, Stummer Anita, dr. Halász Gabriella és Császárné Farkas Katalin az ünnepségen Fotó: Katona Tibor

Dancs Jenő ápolási igazgató ugyancsak szólt Kossuth Zsuzsa korát meghaladó érdemeiről, majd a jelen kihívásait érintette. Utalt az ágazat humánerőforrás-krízisére, ami épp akkor alakult ki, amikor az elöregedés, a szaporodó krónikus kórképek és a technológiai fejlődés miatt egyre több jól képzett szakemberre lett volna szükség. Az utóbbi években azonban jól érzékelhető a kedvező tendencia, uniós forrásokkal ösztöndíjprogramok indultak, támogatják a hiányszakmákat, soha nem látott mértékű intézményi kor­szerűsítés zajlik, s a többlépcsős béremelés a jövőben is folytatódik. Mindez stabilizálja az ágazatot, s a pályakezdők számára is vonzóvá teheti az ápolói hivatást – mondotta.

A kitüntetettek:

A beszédek után Buzás Krisztina, autizmussal élő é­nekes megindítóan szép produkciója következett, majd kitüntetéseket adtak át.

A kórház Kossuth Zsuzsa Emléklapját hárman vehették át: Császárné Farkas Katalin, az intenzív osztály aneszteziológus szakasszisztense, Léránt Ferencné, a pulmonológia légzésfunkciós szakasszisztense, valamint Stummer Anita, a II-es belgyógyászat OKJ-s ápolója.

A MESZK helyi szervezete által adományozott az Év Oktatója díjat Dobosné Szuhaj Mária, a kardiológiai rehabilitáció gyógytornásza érdemelte ki, míg a Magyar Ápolási Egyesület Díszoklevele Konrádné Takács Juditot, a geriátria szakápolóját illette.

Végül a résztvevők megtekintették Lendvai Kristóf Majdnem eltoltam című kisjátékfilmjét, amelynek egyes jeleneteit a kórházban forgatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában