Időutazás

2017.09.20. 09:30

Dédnagyapáink, dédnagyanyáink élete tárult fel Letenyén

A letenyei térség, illetve tágabban a mostanában divatos szóhasználat szerint Murafölde népi értékeit mutatta be szombati hagyományőrző napján a Letenyéért Közéleti Egyesület.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter a dödöllét is megkóstolta a készítő, Nagy Jánosné és Rácz János társaságában Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban, illetve a környező Kastélyparkban lebonyolított rendezvényt a civil szervezet pályázati forrásból valósította meg. Az eseményen nem csak a térség népviseletével, népdalaival, néptáncaival, gyógynövényeivel, régi mesterségeivel lehetett megismerkedni, hanem még tájjelegű ételeket, így dödöllét, letenyei vízbe mártott vaníliás karikát és különféle házi készítésű sajtokat is kóstolhatott a közönség.

Cseresnyés Péter a dödöllét is megkóstolta a készítő, Nagy Jánosné és Rácz János társaságában Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Uniós pályázaton szerepeltünk sikerrel, melynek fő célkitűzése a közösségek megerősítése – bocsátotta előre Ráczné Lánczok Zsuzsanna, a Letenyéért Közéleti Egyesület elnöke. – A három évig tartó támogatott időszakban több, e témakörbe illeszkedő programot valósíthatunk meg, ezek egyike a mostani, amikoris a hagyományőrző közösségeket hoztuk össze, szám szerint 25-öt. Szeretném megemlíteni, hogy a projekt vezetője Mikóné Farkas Ildikó önkormányzati képviselő, köszönettel tartozunk neki és mindazoknak, akik ma eljöttek és valóban színvonalas tartalommal töltötték meg a hagyományőrző napot.

Köszöntőjében Farkas Szilárd, Letenye polgármestere rámutatott: a határ menti város életében a hagyományőrzés régóta fontos szerepet töltött be, hisz mindig is arra törekedtek, hogy megőrizzék és bemutassák a letenyei tradíciókat.

A rendezvényt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg.

– Az ilyen és hasonló eseményeknek egyre nagyobb szerepük van hazánkban – szögezte le. – Hiszen felismertük, hogy az értékeinket ápolni kell, mert sok múlik ezen: identitásunk és megmaradásunk – azaz, a jövőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában