Közadakozásból létesült

2018.09.22. 13:30

Lélekharang a pacsai temetőben

Péntek délután dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a közadakozás nyomán létesült úgynevezett lélekharangot a pacsai temetőben.

Arany-Horváth Zsuzsa

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a lélekharangot Fotó: Pezzetta Umberto

Az elképzelés négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a képviselő-testületi ülésen, majd a plébániával folytatott előkészületek után Gombos László képviselő szervezésében jótékony akciók, többek között közös főzés bevételét fordították arra, hogy megbízhassák Gombos Miklós aranykoszorús őrbottyáni harangöntő mestert, készítse el az 56 kilós, 47 centiméter átmérőjű lélekharangot. A hangfekvését a pacsai delegáció még a harang­öntő műhelyben választotta ki. A kétmillió forintos költséghez a városlakók, vállalkozók munkával járultak hozzá, a hiányzó forrást pedig az önkormányzat biztosította.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel a lélekharangot
Fotó: Pezzetta Umberto

A pénteki avatóceremónián Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök és Kelemen Tamás polgármester szólt az összefogás jelentőségéről, majd az érseki szentelés targoncáról történt meg, azután egy percig szólt a harang. Az elektronikus úton is megszólaltatható harang a ravatalozó mellett áll, s ezután a temetéseken kíséri hangjával az elhunytakat. Az ünnepségen a Szivárvány dalkör adott elő az alkalomhoz illő énekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában