Sör

2017.09.24. 10:14

Lehetünk szakértők – Zalaegerszegi Sörfesztivál, egy kicsit másképp

Hat éven után most változtattak a nevén, így a korábbi Októberfeszt helyett a hét végén már a VII. Zalaegerszegi Sörfesztivál részesei lehettünk.

Arany Horváth Zsuzsa

Székedli Bertold és Elekes Ferenc az egerszegi kézműves sör standjánál

Fotó: Katona Tibor

A díjmentes belépést biztosító rendezvény a rendezők szándéka szerint minőségi kínálattal és jeles hazai könnyűzenészek koncertjeivel várta a sportcsarnok elé az érdeklődőket.

-Szeretnénk, ha a kedvelt italunkról ezen keretek között is minél többet megtudhatnánk, törekszünk rá, hogy a gyártási és kínálati palettára vonatkozó ismeretekkel is gazdagodjanak fogyasztás közben a vendégeink, ennek jegyében szövetkezünk a támogatóinkkal, partnereinkkel – mondta Székedli Bertold a szervezők nevében.

- Számos, ma népszerű kézműves termékkel találkozhattak az egerszegiek, de újdonságokkal is szolgáltunk. A napi két-három koncert természetesen megmaradt, de ebben is szélesítettük, változtattuk a kínálatot. Pénteken az Anna and The Barbies, szombaton a Depresszió, vasárnap Péterfy Bori and Love Band lépett az egerszegi közönség elé.

Ami a söröket illeti, ottjártunkkor éppen a zalaegerszegi Elekes Ferenccel volt módunk találkozni, aki gépészmérnökként 20 évnyi munka után néhány éve autodidakta módon kezdett ismerkedni a sörfőzéssel, ma már négyféle felső erjesztésű, szűretlen, palackérlelésű, 5,2-6 százaléknyi alkoholtartalmú, típusát tekintve belga, ír fajtával áll a közönség elé, saját receptúra szerint. Mint megtudtuk, a felső erjesztésűeket nem szabad túlhűteni, 13 foknál adnak jó ízélményt. A megyeszékhelyi vállalkozó az alapanyagokat nagyon megválogatja, külföldről szerzi be, főleg Németországból. Annál is inkább, mert sajnos idehaza se malátagyárak, se komlóültetvények nincsen már.

Székedli Bertold és Elekes Ferenc az egerszegi kézműves sör standjánál
Fotós: Katona Tibor

-Terveink közt szerepel, hogy a városunk 770. évfordulójához kapcsolódva kiválasztjuk Zalaegerszeg sörét, s természetesen zalaegerszegi gyártót szeretnénk találni, például Elekes Ferenc termékei közül jó eséllyel kerülhet ki a győztes ital – mondta a fesztivál forgatagában Balaicz Zoltán polgármester. A hazai, azaz zalai termékek népszerűsítésének eme módja lehetőséget teremt arra, ami például Franciaországban jól működik: ami itthon készül és jó, azt szívesen fogyasztjuk. A kézműves sörök gyártói a borkultúra egyre jobb alakulása mellett a sörfogyasztás kapcsán is szeretnének magas minőségi élményt nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában