2017.09.24. 10:14
Lehetünk szakértők – Zalaegerszegi Sörfesztivál, egy kicsit másképp
Hat éven után most változtattak a nevén, így a korábbi Októberfeszt helyett a hét végén már a VII. Zalaegerszegi Sörfesztivál részesei lehettünk.
Székedli Bertold és Elekes Ferenc az egerszegi kézműves sör standjánál
Fotó: Katona Tibor
A díjmentes belépést biztosító rendezvény a rendezők szándéka szerint minőségi kínálattal és jeles hazai könnyűzenészek koncertjeivel várta a sportcsarnok elé az érdeklődőket.
-Szeretnénk, ha a kedvelt italunkról ezen keretek között is minél többet megtudhatnánk, törekszünk rá, hogy a gyártási és kínálati palettára vonatkozó ismeretekkel is gazdagodjanak fogyasztás közben a vendégeink, ennek jegyében szövetkezünk a támogatóinkkal, partnereinkkel – mondta Székedli Bertold a szervezők nevében.
- Számos, ma népszerű kézműves termékkel találkozhattak az egerszegiek, de újdonságokkal is szolgáltunk. A napi két-három koncert természetesen megmaradt, de ebben is szélesítettük, változtattuk a kínálatot. Pénteken az Anna and The Barbies, szombaton a Depresszió, vasárnap Péterfy Bori and Love Band lépett az egerszegi közönség elé.
Ami a söröket illeti, ottjártunkkor éppen a zalaegerszegi Elekes Ferenccel volt módunk találkozni, aki gépészmérnökként 20 évnyi munka után néhány éve autodidakta módon kezdett ismerkedni a sörfőzéssel, ma már négyféle felső erjesztésű, szűretlen, palackérlelésű, 5,2-6 százaléknyi alkoholtartalmú, típusát tekintve belga, ír fajtával áll a közönség elé, saját receptúra szerint. Mint megtudtuk, a felső erjesztésűeket nem szabad túlhűteni, 13 foknál adnak jó ízélményt. A megyeszékhelyi vállalkozó az alapanyagokat nagyon megválogatja, külföldről szerzi be, főleg Németországból. Annál is inkább, mert sajnos idehaza se malátagyárak, se komlóültetvények nincsen már.
-Terveink közt szerepel, hogy a városunk 770. évfordulójához kapcsolódva kiválasztjuk Zalaegerszeg sörét, s természetesen zalaegerszegi gyártót szeretnénk találni, például Elekes Ferenc termékei közül jó eséllyel kerülhet ki a győztes ital – mondta a fesztivál forgatagában Balaicz Zoltán polgármester. A hazai, azaz zalai termékek népszerűsítésének eme módja lehetőséget teremt arra, ami például Franciaországban jól működik: ami itthon készül és jó, azt szívesen fogyasztjuk. A kézműves sörök gyártói a borkultúra egyre jobb alakulása mellett a sörfogyasztás kapcsán is szeretnének magas minőségi élményt nyújtani.