Korszerűsítés

2017.10.19. 14:00

Látványos felújítások Miháldon

Az elmúlt időszakban az önkormányzat több, a lakosság számára látványos munkával igyekezett jobbá tenni a dél-zalai település életét. A hivatal épületének energetikai korszerűsítése jövő tavasszal kezdődik

Benedek Bálint

Gerő Sándor (balról) a belső felújításon átesett egészségügyi központ védőnői rendelőjében, ahol Táncos László még az utolsó simításokat végzi

Fotó: Szakony Attila

Az első, szembetűnő változásnak hála a Start közmunkaprogram keretében három kilométer hosszan, az összes belterületi vízelvezető árkot kitisztították.

Ez a munka Gerő Sándor polgármester szerint rendkívül fontos volt, hiszen a csapadékos évszakok alaposan megterhelték az árkokat, a hordalékok eltávolításával már nem okoz gondot a víz elvezetése. A hegyi utak szintén az időjárási anomáliák miatt elhasználódtak, ezért több helyszínen összesen közel 80 köbméter mészkő zúzalékot szórtak ki.

Gerő Sándor (balról) a belső felújításon átesett egészségügyi központ védőnői rendelőjében, ahol Táncos László még az utolsó simításokat végzi
Fotós: Szakony Attila

- Ami szintén látványos változást hozott a településen élők hétköznapjaiba, hogy ezután az egészségügyi szolgáltatásokat rendezett körülmények között vehetik igénybe – folytatta a településvezető. – Az orvosi és védőnői rendelőnek, a szolgálati lakásnak és a gyógyszertárnak helyet biztosító épületegyüttes az 1960-as évek végén épült, ám azóta saját forrás híján hozzá sem nyúltunk. Egyedül a rendkívül költséges gázfűtést váltottuk ki, fatüzelésre. Ehhez pedig a környező elhagyatott, de önkormányzati tulajdonú területekről származó faanyagot használjuk. Annyi fa gyűlt össze, hogy a következő három évben legalább erre nem kell költenünk.

Gerő Sándor hozzátette: az egészségügyi centrum belső terei most 8 millió forintos belügyminisztériumi forrásból felfrissültek. Az épület belső tereit közel 130 négyzetméteren új padlózatot kaptak, 600 négyzetméternyi falat lefestettek a szakemberek, szinte az összes radiátort, a bejárati ajtókat, az ablakokat is korszerűre cserélték.

- Azonban ezzel reméljük csak időlegesen zárultak le a munkák, hiszen az épület külső homlokzatára és a tetőre is ráférne egy átfogó rekonstrukció – tette hozzá. – Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, ugyanis ekkora összeget saját forrásból nem tudunk előteremteni. A pala borítás idejét múlt, a födémszigetelés is hiányzik, a csatornarendszer elhasználódott, több helyütt lyukas és korrodált.

A településvezető viszont pozitívan látja a jövőt. Ráadásul a napokban derült ki, hogy a hivatal épületének energetikai korszerűsítő pályázatára 34 milliót nyertek. Bár a felhasználási lehetőségek nem terjednek ki az intézmény szintén korszerűtlen pala tetejének cseréjére, ezt az önkormányzat saját költségen elkészítteti. A munkák az időjárástól függően várhatóan jövő tavasszal kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában