Állatkínzás

2018.10.20. 16:00

Kutyacsempészeket ítéltek el Lentiben

Több kölyökkutya is elpusztult a szállítási körülmények miatt, az olasz csempészeket a napokban távollétükben ítélték el a Lenti Járásbíróságon.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

Egy fiatal olasz férfi Magyarországról illegálisan Olaszországba szállított kölyökkutyák értékesítésével kívánt pénzhez jutni. Segítségül ismerősét hívta, aki fizetség ellenében vállalta, hogy sofőrként közreműködik a szállításban. A két, 26 és 33 éves férfi Citroën kisteherautóval indult útnak 2018. január 31-én Torinóból.

Mint a nyomozók később a jármű GPS-adataiból kiolvasták, Nyíregyházán, Nagykátán és Budapesten jártak, s engedély nélküli ebtenyésztőktől (szaporítóktól) húsz francia és öt angol bulldog kölyökkutyát vásároltak. A rendőrök a Citroën Berlingót február 1-jén hajnalban a magyar–szlovén határ közelében, Külsősárdon feltartóztatták, és a kiskutyákat lefoglalták. A férfiak a hosszú, 11-13 órás utazás ellenére a kutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, levegőjük cseréjéről nem gondoskodtak. A 25 kölyökből az állatvédők biztosította orvosi ellátás ellenére hét elpusztult.

A bíróság a két férfit állatkínzás bűntettében marasztalta el, és büntetésként 14 hónap, illetve 12 hónap börtönt szabott ki, végrehajtásában három, illetve két év próbaidőre felfüggesztve. Ezenkívül pénzbüntetésként 300, illetve 150 ezer forintot kell megfizetniük. Az ügyész tudomásul vette a döntést, ami a vádlottak távolléte miatt nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában