Szakmai tanulmányutakra indulnak

2018.05.24. 07:00

Követendő kistelepülési példák

Helyben megvalósuló, egyszerű és innovatív megoldásokat kíván a tagjaik elé tárni a Zalai Falvakért Egyesület.

Gyuricza Ferenc

Pál Zoltán (jobbra) polgármester a hegyháti fejlesztésekről is beszélt Fotó: Gyuricza Ferenc/ZH

A jelenleg 270 taggal működő civil szervezet a közeli jövőben ennek érdekében szervez egy pályázati program támogatása jóvoltából havi rendszerességgel tanulmány-utakat a megye jó példákat felvonultató falvaiba, illetve különböző vidékeire.

Tegnap Becsehelyről indulva, a Mura menti térséget járták be, a közben pedig Kerkaszentkirályon kihelyezett éves közgyűlésüket is megtartották.

Pál Zoltán (jobbra) polgármester a hegyháti fejlesztésekről is beszélt Fotó: Gyuricza Ferenc/ZH

A tegnapi tanulmányutat a gazdaságfejlesztés témaköréhez kapcsolták, és elsősorban olyan példákat kerestek, amelyek akár elsődleges, akár kiegészítő jövedelemforrásként szolgálhatnak a térségben élők számára – tudtuk meg Szeder-Kummer Máriától, a Zalai Falvakért Egyesület titkárától. Becsehelyen Miklós Ákos családi vállalkozásként működő kivi-ültetvényével, Kerkaszentkirályon pedig a szőlőhegyek megőrzősére fókuszáló Hegyháti Örökség Programmal ismerkedtek. Utóbbi a hagyományos szőlőművelés és a népi építészetet tradícióit vegyítené új, innovatív gazdálkodási módokkal.

– Az út során a gazdaságfejlesztés olyan szegmenseivel ismerkedtünk, mint az őstermelői gazdálkodás, a családi vállalkozással, a falusi turizmus és a falusi vendéglátás – tette hozzá Szeder-Kummer Mária. – Ezek olyan jó példák, amelyek a pénztelen világban követhető mintát jelenthetnek másoknak. Az egyesületünk pedig ezen minták bemutatásával, a kapcsolatok átadásával tud segíteni.

– A Zalai Falvakért Egyesület minden programját aszerint próbálja alakítani, hogy az valamilyen szinten a zalai kistelepülésekhez kötődjön – vette át a szót Guitprechtné Molnár Erzsébet elnök. – Mindig arra törekszünk, hogy megismerjük azokat az egyszerű és innovatív megoldásokat, amelyek helyben valósulnak meg és a helyben élők érdekét szolgálják. Van egy pályázati programunk, ami e cél a megvalósulását hivatott elősegíteni, a mostani szakmai tanulmányutunk a második állomás. A következő hónapban a Hetés térségébe látogatunk el.

Az elnök hozzátette: az utat kihelyezett közgyűléssel kötötték össze, melyen elfogadták az éves beszámolót és a gazdálkodásról szóló jelentést is. Az egyesület továbbra is közhasznú szervezetként működik, tagjai közül 150 kistelepülési önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában