Szelektív hulladékgyűjtés

2018.03.24. 09:00

Környezettudatos programot szerveztek a gyerekeknek Kanizsán

A gyerekek környezettudatos szemléletét erősítette tegnap a Csónakázó-tó Zöldtáborában megtartott, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program.

Benedek Bálint

Goór Hanna (balról), Kocsis Hanna és Kuzma Viktória a Csónakázó-tónál hasznos információkat hallott a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról Szollár Zsófiától Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A műanyag, a papír, az üveg, a fém, valamint a szerves hulladék különválogatásának fontosságára hívták fel a gyermekek figyelmét a táborban. A két évvel ezelőtt alakult tótszerdahelyi székhelyű „Vidéki értékek” Gazdasági-, Vidék- és Turizmusfejlesztési Egyesület elsősorban a környezettudatos életmódra szeretné ösztönözni az embereket.

- A Mura mentén elindított programsorozatot a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósítottuk meg – mondta Stricz Zoltán, az egyesület elnöke. – Elsőként Tótszentmártonban a szépkorúakat igyekeztünk ellátni megfelelő információkkal, ezúttal pedig a fiatalokat rajzversennyel és más, interaktív játékokkal tanítjuk a környezet védelmére.

Goór Hanna (balról), Kocsis Hanna és Kuzma Viktória a Csónakázó-tónál hasznos információkat hallott a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról Szollár Zsófiától Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Még mindig van hova fejlődni, de az irány jó

A szakember szerint a társadalom ma környezettudatosabb, mint néhány éve, de szemléletformálásra továbbra is szükség van.

- A bolygónk mára eléggé nehéz helyzetbe került, rendkívül szennyezettek a vizeink, a talajunk és a levegőnk is – mondta Stricz Zoltán. – Ez részben arra vezethető vissza, hogy nem úgy kezeljük a háztartásban felhalmozódott szemetet, ahogy kellene. Illegális lerakókba is kerül hulladék, ráadásul sok olyan anyag, ami pusztítja az állatok és növények élőhelyeit.

A gyerekek tanácsokat is kaptak

A nagykanizsai eseményen tanácsokat is adtak a gyerekeknek. Elhangzott: elérkezett az idő, hogy ne csak egy gyűjtőedény legyen a háztartásokban, hanem több, amikbe a papírt, a műanyagot, az üveget, a fémet és a szerves hulladékot külön gyűjthetjük, majd a szétválogatott anyagokat a szinte minden településen megtalálható szelektív gyűjtőhelyekre vihetjük.

Az egyesület elnöke más európai országok gyakorlatát is ismertette, elmondta például, hogy horvát szomszédaink pénzzel ösztönzik a hulladékválogatást.

Nagykanizsa szelektív hulladékgyűjtéséről a Netta-Pannonia Kft. környezetvédelmi gyakornoka, Szollár Zsófia tartott látványos előadást.

A Kőrösi-iskola 3/b osztályának tanulói egyébként jól tudják, hogy miként kell óvni a környezetet – az intézményük örökös ökoiskola címmel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában