Kertészeti nyílt nap

2018.03.17. 20:00

Korhatáros körtefajták – Oltónap a falumúzeumban Bálint gazdával

A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget nem a terített asztalnál, hanem a tévé előtt és az autóban fogyasztja el a 21. századi ember, amolyan ropogtatni való csemegeként. A termesztésnek alkalmazkodnia kell a fogyasztói elvárásokhoz, hiszen az a zöldség és gyümölcs lesz kelendő, amely a legjobban megfelel az új igényeknek... - ezt is megtudhattuk Bálint gazdától szombaton, a Göcseji Falumúzeumban megrendezett hagyományos kertészeti nyílt napon, amit a Göcsej Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen szervezett az intézmény.

Magyar Hajnalka

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Dr. Bálint György Prima Primissima díjas kertészmérnök volt ugyanis a program megbecsült vendége, aki a foglalkoztatóban előadást is tartott a hagyományos művelési módokról.

Oltási bemutatót tartottak

Az előadás előtt megkezdődött már az oltási bemutató, amit immár 7. alkalommal hirdettek meg Gyümölcsoltó Boldogasszony napja közeledtével. A nagysátor alatt elhelyezett asztaloknál a vigasztalan időjárás ellenére is sokan álltak sorba, hogy a szakemberek közreműködése jóvoltából őshonos, tájjelegű gyümölcsfa oltványt vihessenek haza felnevelni.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Csákány Imre tilaji oltó asztala előtt is kisebb hangyaboly gomolyog, hiszen ezen a településen is sokan szívükön viselik az ősi fajták megmentésének ügyét.

- Saját gyűjtésünkből hoztunk vesszőket, összesen már 103 őshonos fajta megmentéséért tettünk lépéseket – avat be Tilaj polgármestere, Senkó Balázs. – Feltérképeztük a településünkön található őshonos gyümölcsfákat, GPS koordinátákkal ellátott regiszter készült róluk. Emellett már saját génbankunk is van, külön csemetést telepítettünk e fajtákból, hogy egyszerűbb legyen a szaporítás.

Középpontban a göcseji körtefajták

A sátor falán 50 körtefajta képe és leírása díszeleg.

- Idén 50 éves a falumúzeum, s 2018 nálunk a körte éve, így aztán a Göcsejben fellelhető mintegy 200 körtefajtából kiválasztottunk 50-et, amit a tablókon részletesen bemutatunk – mondja Varju András falumúzeumi osztályvezető. – A göcseji parasztember szárnyaló fantáziával adott nevet a fajtáknak, így aztán némelyik tabló korhatáros, s csak a 18-as karikával védett fedlap felhajtása után olvasható el az elnevezés...

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Erről magunk is meggyőződhettünk, nyomdafestéket még tűrő példaként a „seggreülős körtét” említhetnénk.

A rendezvény keretében régi mezőgazdasági gépekből (szélrosta, répavágó, kukoricadaráló) is rendeztek egy kis bemutatót, Papp Tamás, a Zala múltja Hagyományőrző Egyesület vezetője jóvoltából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában