Tárlat

2018.09.19. 07:00

Kiállítás és előadás a cigányságról Zalaszentgróton

A helyi roma önkormányzat kétnapos konferenciájához kapcsolódva előadást tartottak és kiállítást nyitottak a hétvégén Zalaszentgróton.

Szalay Csaba

Fenyvesi Attila és Kardos Ferenc zenélt is Fotó: Szalay Csaba

Csütörtökön a Deák Ferenc iskola 6. osztályos tanulói hallhattak előadást a cigányság történetéről, és megnyitották Ferkovics József, Szombathelyen élő roma festőművész kiállítását.

Fenyvesi Attila és Kardos Ferenc zenélt is Fotó: Szalay Csaba

Kardos Ferenc néprajzkutató, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese részletesen szólt barátja, Ferkovics József munkásságáról. Nehéz gyerekkorában a letenyei diákotthonban is lakott, ahol felfigyeltek rajztehetségére. Sokáig Nagykanizsán élt, ott vált festővé, grafikussá. Ferkovics József elsősorban az arcok grafikusa. Arcképein bemutatja a roma értelmiséget, ezzel is példát mutat a roma fiataloknak. Másik fő témája a cigányság mindennapjainak ábrázolása.

A kiállítás megnyitását követően Kardos Ferenc és Fenyvesi Attila könyvtáros zenével kísérve beszélt a cigányság történetéről, a roma kisebbség nehéz sorsáról. A kisdiákok megilletődve hallgatták az érdekes előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában