Rómer Flóris-terv

2018.07.18. 09:00

Két szoknyás haranglábat újítanak fel Göntérházán

A határon túli magyarság épített örökségének megóvását célzó Rómer Flóris-terv keretében idén két muravidéki szoknyás harangláb felújítására kerül sor.

Gyuricza Ferenc

A göntérházi haranglábra 1,5 millió forintot költenek Fotó: GyF/Zalai Hírlap

Az 1999-ben létrehozott, majd 2015-ben újraindított kormányzati programot koordináló Teleki László Alapítvány a műemléki védettséget élvező göntérházi, valamint pincei haranglábak felújítására tett javaslatot. Mindkét harangláb a Hetésre jellemző, úgynevezett szoknyás kivitelben, fából készült. Az előzetes állapotfelmérés szerint a haranglábak keményfa szerkezete megfelelő állapotban van, ám fenyőből készült borításuk és héjazatuk teljes cserére szorul. A göntérházi harangláb esetében mindez körülbelül másfél, a pinceinél pedig egymillió forintos költséggel végezhető el, aminek fedezetét teljes egészében biztosítja a Rómer Flóris-terv, így sem a határon túli magyar közösségnek, sem a szlovén államnak nem kell hozzájárulnia a munkálatokhoz.

A göntérházi haranglábra 1,5 millió forintot költenek Fotó: GyF/Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában