mindig van tanulság

2018.06.24. 20:43

Kenuval és kajakkal a Murán: a horvát-magyar határfolyó derekára szerveztek vízitúrát

A Mura egy kiismerhetetlen és önérzetes folyó. Mindig tartogat valami tanulságot, valami tanítást a tarsolyában, az ember ezáltal minden alkalommal új tapasztalattal térhet haza.

Gyuricza Ferenc

Rácz Miklós kajakkal szállt vízre. Mögötte az egyik kenuban Sófalvi János és Balatoni János Fotó: Gyuricza Ferenc

Balatoni János, a 2009-ben alapított Zala Zöldje, Mura Árja Egyesület vezetője mondta ezt lapunknak a hét végi V. Mura Odysseys Maraton kapcsán. Az egyesület rendszeresen szervez vízi túrákat a folyón, szombaton tucatnyian vállalkoztak arra, hogy a Muraszemenyétől Molnáriig tartó mindösszesen 31 folyamkilométernyi távot megtegyék. A többségük kenuval, a Székesfehérvár mellől, Sukoróról érkezett Rácz Miklós azonban kajakkal szállt vízre. – Már közel harminc éve veszünk részt murai túrákon, akkor a jugoszláv-magyar határon még éles lőszerreél járőröztek – mondta az egyesület vezetője.

Rácz Miklós kajakkal szállt vízre. Mögötte az egyik kenuban Sófalvi János és Balatoni János Fotó: Gyuricza Ferenc

– Mára a helyzet sokat egyszerűsödött, ennek ellenére még mindig kevés a vízitúrázó. Balatoni János azt is hozzátette, a vízitúra szabadidős sport, azért csinálják, hogy gyönyörködjenek a természetben, s leküzdjék annak energiáit. A Mura ezen szakaszát a folyó derekának szokták nevezni, ahol már megenyhül egy kissé, de így is számos csodát tartogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában