Elindultak hosszú útra

2017.09.20. 13:26

Új albummal jelentkezett a Kanizsa Csillagai Együttes

Új lemezzel jelentkezett a Kanizsa Csillagai Együttes, melynek ingyenes bemutató koncertje szombaton 18 órakor lesz a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Horváth-Balogh Attila

A Kanizsa Csillagai 1993-ban alakult meg nagykanizsai oláh és beás fiatalokból, az eredeti felállásból mára hárman maradtak, Horváth Zoltánné Ibolya, Havasi Attila és Horváth Zoltán, a hagyományőrző csoport vezetője. Jó néhány éve azonban már a gyermekeik, ifjabb Horváth Zoltán és Jobbik Laura is az együttes tagjai. A Kanizsa Csillagai Együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro népdalokat, szatmári, erdélyi és zempléni cigánytáncokat ad elő cigány hagyományőrző népi viseletben. Azon kevés művészeti csoportok közé tartoznak az országban, amelyek a beás népcsoport dalait, táncait is ápolják és megismertetik a világgal. Az együttes bejárta koncertjeivel egész Európát, köztük Németországot, Franciaországot, Svájcot, Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát, Romániát, Tajvant, de számos fellépésnek tettek eleget Magyarországon is. A csapatnak a mostanival együtt ezidáig 6 önálló lemeze jelent meg, ám több albumon jelen vannak közreműködőként is.

– Legújabb albumunk címe: „Elindultam hosszú útra...” – hallottuk Horváth Zoltántól. – Összesen tíz dal, beás, lovári és magyar nyelvű dalok kaptak helyet rajta: 1 orosz és 1 balkán eredetű cigány ballada-feldolgozás, 1 erdélyi cigány népdalfeldolgozás és 7 saját szerzemény, köztük táncdalok és egy hallgató.

Horváth Zoltántól azt is megtudtuk: a lemezbemutató koncerten vendégzenészek is fellépnek, így Újj Zsombor (hegedű), a budapesti Czinege Banda vezetője, Molnár Péter (harmonika), a szombathelyi Szökős Táncegyüttes vezetője, valamint ifjabb Horváth Károly (nagybőgő), a Zala Zenekar vezetője.

Egyébként mozgalmasan telik a Kanizsa Csillagai Együttes tagjainak élete mostanság: az elmúlt hétvégén az aradi Nemzetközi Folklór Fesztiválon léptek fel nagy sikerrel, a hónap végén, a kanizsai lemezbemutató koncert után pedig Budapesten, a Fonóban szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában