Évforduló

2017.09.20. 09:00

Nyolcvan éves a kalócfai templom

Elszármazottak találkozójával kötötték össze a római katolikus templom felszentelésének 80 éves jubileumát a mintegy 160 fős településen. A kettős rendezvényt szombaton délután tartottak, s a résztvevők először a hatvanas években lezárt alsó-kálócfai temetőbe látogattak, hogy megkoszorúzzák annak a Simon Pálnak a síremlékét, akinek hagyatéka lehetőséget teremtett a templom építésére.

Gyuricza Ferenc

– Simon Pál egy középbirtokos nemes volt, akinek nem született utód a házasságából – mondta ifj. Göncz Lajos, a Kálócfáért Egyesület elnöke. – Miután elhunyt, a végakaratának megfelelően az özvegye a hagyatékát a templom építésére ajánlotta fel.

Az ügyvédi diplomát szerzett Simon Pálról azt is tudni lehet, hogy Zala megye táblabírájává nevezték ki, de a lövői járás alszolgabírája is lett. A szabadelvű politikusok közé tartozott, így 1845-ben ő is csatlakozott az önkéntes adófizetők közé, majd a 48-es első népképviseleti választáson a baksai kerületben közfelkiáltással nyerte el a lakosok bizalmát. Pesten, illetve Debrecenben is részt vett az ország-gyűlés ülésein, így a szabadságharc bukása után a császári hadbíróság vizsgálatot folytatott ellene, ám felmentették. Az ötvenes években több társával együtt ő is a passzív ellenállás mellett döntött, majd 1861-ben visszatért a közéletbe, s a felirati párt jelöltjeként újra képviselővé választották. 1865-től már a Deák-párt tagjaként politizált tovább, majd négy rá – mivel nem került be az országgyűlésbe – visszavonult a kálócfai birtokára, ahol az 1887-es haláláig gazdálkodott.

– A templom építése több szakaszban történt, a felszentelésére 1937. szeptember 19-én került sor – ismertette a további adatokat ifj. Göncz Lajos. – Ennek ellenére az egyházi szertartásokat 1937 és 39 között Csesztregen tartották.

– A kettős évforduló tiszteletére felújíttattuk Simon Pál síremlékét – tette hozzá Szabó András polgármester. – A követ lecsiszoltattuk, és a már megkopott írást is újrafestettük. Ezzel, valamint koszorúzással kívántuk az utókor háláját kifejezni nagylelkű cselekedete iránt.

Páli Zoltán csesztregi plébános szerint a Szent Lőrinc tiszteletére felszentelt kálócfai templom a térség az egyik legnagyobb, így a befogadóképessége sem a mostani igényeket tükrözi. Ennek főként az az oka, hogy a község korabeli lélekszáma jóval meghaladta a jelenlegit, volt olyan időszak is, amikor körülbelül ötszázan lakták a falut.

A megemlékezést szentmise követte, majd elszármazottak találkozóját tartottak a faluban, utóbbin közel kétszáz fő volt jelent, közülük többen külföldről tértek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában