Nem utasítanak vissza senkit

2018.10.18. 17:20

Jut elég férőhely a hajléktalanoknak Zala megyében is

Elegendő a férőhelyek száma a hajléktalanokat ellátó hazai intézményekben, erről is szólt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki csütörtökön Zalaegerszegen, a Magyar Vöröskereszt átmeneti szállásán tett látogatást.

Arany Gábor

Fülöp Attila államtitkár (balról) megtekintette a zalaegerszegi hajléktalanszálló női részlegét is, mellette Kardos T. Ádám, a gondozási központ szakmai vezetője Fotó: Pezzetta Umberto

A hazai 19 ezer férőhely közel fele, 9000 vidéken vehető igénybe, tehát a fővároson kívül is működik az ellátórendszer, amely a hajléktalanoknak intézményesített módon nyújt segítséget. A férőhelyek működtetésére idén 9,1 milliárd forintot fordítanak, ezt nemrég további 300 millió forintos alappal is kiegészítették, mondta az államtitkár.

Fülöp Attila államtitkár (balról) megtekintette a zalaegerszegi hajléktalanszálló női részlegét is, mellette Kardos T. Ádám, a gondozási központ szakmai vezetője Fotó: Pezzetta Umberto

Fülöp Attila külön kiemelte a diszpécserszolgálatokat. Ilyenből Budapesten kettő, vidéken pedig hat működik, az egyik 2007 óta Zalaegerszegen. Ez a vöröskeresztes diszpécserszolgálat 24 órában fogadja a bejelentéseket a rászoruló, illetve hajléktalan emberekről. Az azonnali segítségnyújtás mellett – aminek része télen a megye egész területén bevethető krízisautójuk – az adományok eljuttatásában is segítenek, valamint minden régióban naprakészen nyilvántartják az átmeneti otthonok szabad kapacitását.

Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt gondozási központjának szakmai vezetője arról beszélt, hogy a megyében Zalaegerszegen és Nagykanizsán működtetnek hajléktalanellátó intézményt, ebbe beletartozik az utcai szolgálat, a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás. A két városban télen összesen 150 férőhelyet tudnak biztosítani a fedél nélkül maradtaknak. Nagykanizsán általában marad néhány üres hely, míg Zalaegerszegen szűkében vannak ennek, ezért pályázati támogatással még idén télen további húsz férőhelyet alakítanak ki. Ez utóbbi beruházás kivitelezésébe be fogják vonni a közfoglalkoztatásba bekapcsolódott hajléktalan embereket is.

Kardos T. Ádám arról is beszélt, hogy Keszthelyen szintén szeretnék megszervezni a hajléktalanok intézményi ellátását, mert jelenleg nincs ilyen a Balaton-parti városban. Úgy tudják, hogy Keszthelyen tizenöt hajléktalan él, bár ez a latencia miatt eltérhet a valós számtól, amelyről extrém hideg esetén szoktak pontosabb képet kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában