Elismerés

2017.10.18. 16:25

Idősbarát díjat kapott a nagykanizsai önkormányzat

Beérett az elmúlt fél évtized munkája, miután Dénes Sándor polgármester hétfőn átvehette az idősbarát önkormányzat díjat a minisztériumtól. A díj kapcsán összefésültük, milyen változásnak, eredménynek is köszönhető a rangos, országos elismerés.

Pásztor András

Dénes Sándor polgármester (középen) Balog Zoltán minisztertől (jobbra) és Pogácsás Tibor államtitkártól vette át a díjat Fotó: EMMI

Kanizsán 2011-ben helyezték új alapokra az idősügyi politikát. Az addigi, főként a nyugdíjas klubok általános támogatására szorítkozó rendszer helyett, új célokat tűztek ki.

– Az önkormányzat egy új idősügyi koncepciót fogadott el, amiben olyan markáns célok szerepeltek, mint az időskor értékként való megjelenítése, az időskori aktivitás erősítése, s a generációk együttműködése – mondta dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a nagykanizsai idősügy fő motorja. – A koncepcióban leírtakat természetesen tartalommal is meg kellett tölteni, ezért gondolkodni kezdtünk, miben lehetnénk az idős emberek segítségére.

Dénes Sándor polgármester (középen) Balog Zoltán minisztertől (jobbra) és Pogácsás Tibor államtitkártól vette át a díjat Fotó: EMMI

Az első ötletet a 2011-es népszámlálási adatok hozták, ebből ugyanis kiderült, hogy a kanizsai lakosságnak csupán 19.3 százaléka volt képes digitálisan kitölteni a nyomtatványt, azaz az idősebb generáció számára szinte teljesen ismeretlen volt az informatika és az internet világa.

Nem telt bele sok idő és az önkormányzat az idősügyi tanáccsal karöltve megszervezte az első informatikai képzést a nyugdíjasok számára. Az Ezüstnet-tanfolyamot hatalmas érdeklődés övezte, ráadásul addigra már a kötelező közösségi szolgálat bevezetésének köszönhetően az időseket nem szaktanárok, hanem fiatal diákok oktatták, így a képzés a generációk közötti együttműködést is erősítette.

– A számítógéppel való ismerkedés mellett, a nyugdíjasok megtanultak böngészni a neten, e-mailt írni és fogadni, sőt egyesek a közösségi oldalak használatába is belekóstoltak – említette dr. Szabados Gyula, aki hozzátette: az időskori aktivitás részeként és a város sakk múltjára való tekintettel még ebben az évben útjára indították az Országos Szenior Rapid Sakkbajnokságot, ami azóta kibővült a generációk sakk csapatbajnokságával.

– A következő évtől, azaz 2015-től – az igények felmérése alapján – már nem csak számítógépes, hanem alapfokú nyelvtanfolyamok is indultak. A tanárok ezúttal is középiskolásos diákok voltak. A következő újítás a Szeniorok Táncversenye volt, amit az Eraklin Táncklub Egyesülettel közösen idén már hamadszor rendezünk, szerencsére egyre nagyobb érdeklődés mellett.

Az önkormányzat persze nem csak az időseknek szóló rendezvények, programok terén hozott újításokat, hanem a támogatási rendszer újragondolásával a klubok aktivitását is növelte.

– A városi idősklubok 25-75 ezer forint közötti támogatást kaphatnak, attól függően, mennyire aktívak – vette át a szót, az idősügyi tanács elnöke, Dénes Sándor polgármester. – Azaz, ha az idősklubok részt vesznek a programokon, adott esetben maguk is szerveznek rendezvényeket a tagjaiknak és erről még beszámolót is küldenek a Szenior Hírportálra, akkor több támogatáshoz juthatnak, mint azok, akik csak a helyet biztosítják a délutáni teázáshoz. Szóval az aktivitást díjazzuk.

Czakó Lászlóné Rózsika Napfény egyesület tornaórat tart
Fotós: Szakony Attila

Ez utóbbiból pedig nincs hiány, az elmúlt években szinte nem volt olyan városi esemény, amelyiken a nyugdíjas korosztály ne képviseltette volna magát. Ha kellett főztek, énekeltek, sportoltak az idősek.

– Tavaly útjára indítottuk a Szeniorok Akadémiája című sorozatot is, aminek keretében ismeretterjesztő előadásokat szerveztünk – említette dr. Szabados Gyula, aki szerint az elmúlt öt évben számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy az idősebb generáció tagjai is képesek aktívan részt venni a város életében.

– Az idősbarát önkormányzat díjra idén rekordmennyiségű, összesen 95 pályázat érkezett, így még értékesebb, hogy a győztesek közé került Nagykanizsa – fogalmazott Dénes Sándor polgármester.

Hogy a díjat valóban megérdemelte az önkormányzat, azt adatokkal is alá lehet támasztani. Az elmúlt években több mint 1500 idős ember vett részt valamilyen tanfolyamon, s több ezerre tehető azok száma, akik egyéb közösségi programokon, rendezvényeken fordultak meg. Nem véletlen, hogy egy nemzetközi idősügyi kutatás keretében már a jó gyakorlatok között tartják számon a kanizsai modellt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában