Zarándoklatot tartottak

2018.03.23. 10:00

Húsvétra készülnek Homokkomáromban

A húsvéti készülődés jegyében tegnap zarándoklatot szervezett a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat a kegytemplomhoz.

Benedek Bálint

Az általános iskolások és a horvát vendégek a kegytemplomhoz zarándokoltak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A húsvét előtti virágvasárnapon a horvátok rendszeresen tartanak zarándoklatot felnőttek részére.

- Most jött egy olyan ötlet, hogy a fiatalokat szólítsuk meg, hiszen az a célunk, hogy minél kisebb korban bevonjunk őket a hagyományok ápolásába – fogalmazott Vargovics Józsefné, a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Ebbe tartozik a horvát nyelvi hitélet ismerete. Itt gyakorolhatták a nyelvet, a templomi énekeket és imákat.

Az általános iskolások és a horvát vendégek a kegytemplomhoz zarándokoltak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A zarándoklat a szomszédos Hosszúvölgy településről indult a kegytemplomig, így a résztvevők tizenöt kilométert gyalogolva a testüket és a lelküket is felkészíthették a katolikusok legnagyobb ünnepére.

A murakeresztúri iskola tanulóin kívül a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesülete, a csáktornyaiak s a zágrábi egyetem fiataljai is csatlakoztak az eseményhez.

Egyikük, a felsőoktatási intézmény horvát nyelv és kultúra szakos professzora, Sanja Vulics elmondta: örömére szolgált, hogy a gyerekekkel ilyen jelentős közép-európai hagyományt ápolhattak. A zarándoklat közben teljesen átszellemült, s örök emlékként tekint rá majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában