Biztonságos közlekedés

2017.10.14. 11:28

Hasznos-e a vadsíp?

A zalai utakon közlekedve sokszor látunk vadakat az út mellett, sok vadbaleset is történik. Elkerülhető-e az ütközés, ha a gépjárműre vadriasztó síp van szerelve?

Mihály Szilvia

Soós Szabolcs r. alezredes közlekedésrendészeti osztályvezető

Fotó: Mihály Szilvia

A vadsíp használatáról megoszlanak a vélemények. Van, aki évek óta használja, és úgy véli, ezzel kerüli el a vadbaleseteket, mások ezt a kis eszközt feleslegesnek gondolják. Mit tegyünk, ha nap mint nap vadveszélyes utakon közlekedünk?

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán Soós Szabolcs r. alezredes közlekedésrendészeti osztályvezető az alábbi nyilatkozatot adta a témában.

Soós Szabolcs r. alezredes közlekedésrendészeti osztályvezető
Fotós: Mihály Szilvia

-Az elmúlt hetekben több vadbaleset történt a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ezek többsége anyagi kárral végződött, azonban személyi sérüléssel járó ütközések is előfordultak. A balesetmegelőzési bizottság pályázati forrásból vadriasztó sípokat vásárolt, melyeket közlekedésrendészeti ellenőrzések során, továbbá egyéb közlekedés biztonságát célzó rendezvényeken is oszt az autósok között, ezzel is a vad-jármű ütközéssel járó közlekedési balesetek megelőzésére szeretné a járművezetők figyelmét felhívni.

Zala megye gazdag a vadban, melyek könnyen kijutnak a közutakra is.

A vadbalesetek egyik oka, hogy járművezetők a vadveszélyt jelző tábla ellenére az erdővel szegélyezett útszakaszokon sem mérséklik a járművük sebességét. Sajnos a balesetek legtöbbször ekkor sem elkerülhetőek, azonban kisebb az esélye annak, hogy ütközés történik.

-Mivel lehet jobb belátásra bírni az autósokat?

-Az elmúlt évben figyelemfelhívás céljából egy kitömött szarvasbikát helyeztünk el az általunk balesetileg legfrekventáltabb útszakaszokra. Ezzel próbáltuk rávenni az autósokat arra, hogy lassítsanak. Ennek az akciónak a keretén belül is osztottunk vadsípokat a gépjárművezetőknek.

-Mely napszakok a veszélyesebbek, ha vadütközésről van szó?

-A közhiedelem szerint a reggeli, ködös, párás időszak és az esti, éjszakai órák a veszélyesebbek, ilyenkor számítanak vadon élő állatokra az autósok, azonban ott ahol a vadak szabadon mozognak akár napközben is kijuthatnak az úttestre, így jelentős baleseti forrást teremtve. A vaddal történt ütközéseknél, ahol a személyi sérüléssel járó veszély fennáll a vad az autó oldalának fut, vagy ugrik rá a szélvédőre, jármű tetőlemezére.

-Mit tanácsol a vadsíp használata mellett az autósoknak?

-Minden esetben csökkentsük a sebességet, ha erdős útszakaszra érünk. Azon útszakaszokon, ahol a vadveszély fennáll, a vadásztársaságok vadveszélyt jelzőtáblák kihelyezésére intézkednek. Ezeken az útszakaszokon fokozottabban figyeljünk, mérsékeljük a járművünk sebességet. Ne legyünk vakmerőbbek vadsíp használatával sem, száz százalékos védelem nem létezik. Induljunk el hamarabb úti célunk felé, és mérsékeljük a sebességet, amikor vadveszélyes helyre érkezünk.

-Mire figyeljünk, ha vadat látunk?

-Nem is biztos, hogy minden esetben látjuk az út mentén lévő vadat. Amíg a szarvas, őz, róka könnyen észrevehető, addig a vaddisznó szinte észrevehetetlen, főleg, ha már sötét van. Szavasnál és a vaddisznónál várható, hogy több állat is követi egymást.

A vadak folyamatos mozgásban vannak, mi az ő territóriumukba kerültünk bele, az úthálózat vezet az erdőkön keresztül. A szabad mozgásukat a mezőgazdasági területekre kirakott villanypásztorok is eltérítik, ebből kifolyólag a mozgásirányuk is kiszámíthatatlanabb. Az állatok meg vannak rémülve, a vadsíp hanghatására és a fényszórók fényére megállnak, de a vad ösztönlény, követi a társát. Erre akkor kell figyelni fokozottan, amikor előttünk egy áthaladt (átfutott) azonban lehet még több is követni fogja.

Vadsíp használatakor is arra hívom fel a gépjárművezetők figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a sebességre, és a veszélyes szakaszokon lassítsanak! A vadveszélyt jelző táblákat vegyük komolyan!

Ez a kis eszköz segíthet távol tartani a vadakat

Ha mégis megtörténik az ütközés, minden esetben hívjuk a 112-öt vagy a 107-es segélyhívót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában