Világörökség

2018.10.16. 14:00

Grand Canyon a föld alatt – Pózvaiakkal a világörökséghez tartozó szlovén Skocjan-barlangokban

A pózvai városrészben működő Összefogás Egyesület a közelmúltban egynapos kirándulást szervezett a szlovén Skocjan-barlangokba.

Fincza Zsuzsa

A pózvai kirándulók a föld alatti túra végén, a „Pokol kapujában” Fotó: Fincza Zsuzsa

Felkapták a bakancsot

A hajnalban kezdődött, 230 kilométeres odaút alatt a társaság fele jól kialudta magát – rutinos kirándulók, évente többször is bakancsot húznak, tavasszal hazai, ősszel külhoni tájak meghódítására. Tanai­né Farkas Zsuzsanna elnök elmondta: a programok nem csak a tagságnak szólnak, a nevükben szereplő összefogás jegyében Pózváról velük tarthat, aki csak akar.

Skocján a közvélekedés szerint „Grand Canyon a föld alatt”, a romantikusabbak a természetes bejáratára utalva (ami most a hivatalos turistaútvonal vége) a „Pokol kapujának” nevezik. Ötszáz lépcsőfokot kell leküzdeni, zömét a gravitáció ellenében. A cseppkövek miatt vakuval fényképezni tilos – anélkül pedig nem igazán érdemes.

Egyedül nem lehet

A barlangban kizárólag csoportosan és vezetővel lehet közlekedni, német, angol vagy szlovén nyelvű tájékoztató közül lehet választani, így Pálfi István igazi áldás a pózvai csoportban, hiszen beszéli az előbbit. A legnagyobb sztalagmit (tehát a padlóról épülő) cseppkő 15 méter magas, a legszebbek viszont az „orgonák”. Meghökkentő képződmény a serpenyők terme is a mészkőmedencékkel, amelyek lépcsőzetesen felépülő mésztufagátak.

A pózvai kirándulók a föld alatti túra végén, a „Pokol kapujában” Fotó: Fincza Zsuzsa

A barlangrendszer második traktusa, a „morajló” rész győzte meg az UNESCO-t, hogy a Skocjan-barlangoknak (akárcsak a mi aggteleki cseppkőbarlangunknak) a világörökségek közt a helye. Ez nagyon ritka természeti képződmény, félelmetes méretű föld alatti kanyon. Az alján ott dübörög a kőnyüvő Reka folyó. A „Martel-kamra” Európa egyik legnagyobb méretű föld alatti csarnoka: 146 méter magas, 120 méter széles és 308 méter hosszú. A gyér fényviszonyok ellenére a sziklafalon kialakított turistajárda biztonságosnak tűnik – Zsálek Tibor, a polgárőr egyesület vezetője ezt értékeli az egyik legfontosabb szempontként. A szakadék felett 47 méter magasan átívelő Cerkvenik hídról csak dereng a mélyben a folyó – állítólag esőzéskor, hóolvadáskor előfordul, hogy megtöltve a szurdokot, tíz méterrel a híd felett száguld át vadul.

A Skocjan Barlangok Regionális Park a föld felett is kínál látnivalót évi 100 ezer látogatójának. Az élménydús nap tanulságát késő éjszaka vontuk le újra Pózván: bolygónk egy valóságos csoda, és jobban kellene rá vigyáznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában