Avatás

2017.11.24. 18:21

Felavatták gróf Somssich Antal síremlékét Zalakomárban

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel gróf Somssich Antal újjáépített síremlékét az ormándpusztai temetőben.

Horváth-Balogh Attila

Adam Siwek és Vargha Tamás avatta fel a síremléket

Gróf Somssich Antal két nemzet katonája volt. A civilben mezőgazdasági mérnök huszárszázados harcolt az első világháborúban, majd 1919-ben maga kérte felvételét a lengyel hadseregbe, azzal az indokkal, hogy Lengyelországban sok barátja van és szeretne tenni az ország jólétéért. A hadseregben az ezredparancsnoki posztig vitte, s 1930-ban tartalékállományba került. Ezt követően a ma Zalakomárhoz tartozó ormándpusztai birtokán gazdálkodott és párton kívüli országgyűlési képviselő is volt. Az ötvenes években kitelepítették,1953-ban azonban visszatérhetett ormánpusztai kastélya egyik cselédlakásába. Hetvennyolc évesen hunyt el 1958-ban.

Adam Siwek és Vargha Tamás avatta fel a síremléket

Mától új síremlék jelzi nyughelyét, melyet eztán a helyi általános iskola diáksága gondoz majd – az intézmény felvette a háborúban lengyel vitézségi érmet is kiérdemlő gróf nevét. Az avatáson (melyen részt vett a leszármazott Somssich Tamás is) Csárdi Tamás, Zalakomár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: gróf Somssich Antalra ma is élő komáriak úgy emlékeznek, mint szigorú, de igazságos emberre, a „méltóságos úrra”. Majd Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete mondta el ünnepi beszédét, hangsúlyozva: Somssich Antal példája a lengyel-magyar barátságnak, s folytatója annak a szép hagyománynak, amikor 1848/49-ben lengyelek harcoltak a magyarok oldalán és fordítva.

Gróf Somssich Antal leszármazottai is elhelyezték az emlékezés virágait

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztetett: a síremlék rekonstrukciója érdekében az első lépéseket Varga Endre történész tette meg, aki betegsége miatt nem tudott eljönni az avatásra.

A zalakomári önkormányzat részéről Marton Józsefné alpolgármester és Csárdi Tamás polgármester koszorúzott

Adam Siwek, a lengyelországi IPN Harc és Mártíromság Emlékezete Iroda igazgatója beszédében jelezte: mi, magyarok és lengyelek jól tudjuk már, hogyen kell küzdenünk a számunkra fontos értékekért. Végül Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében rámutatott: a sors úgy hozta, hogy a magyar és a lengyel nemzetnek ismét vállvetve kell küzdenie a Nyugatról jövő ellenféllel.

Az emlékművet dr. Háda László zalakarosi plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában