Program a nők egészségéért

2018.03.18. 15:30

Megkeseríti a nők életét ez a betegség – Balaicz Zoltánné is támogatta a világnapi rendezvényt

A meddő nők 40 százaléka endometriózis miatt nem képes a gyermekvállalásra. Egyebek mellett ez is elhangzott szombaton a második alkalommal megrendezett endometriózis világnapi összejövetelen. A zalaegerszegi Mimosa kávézóban megtartott programot - Balaicz Zoltánné támogatásával - az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szervezte.

Magyar Hajnalka

Salamon Adrienn, dr. Husz Viktória, Könyves Ildikó, Balaicz Zoltánné és dr. Kovács Mónika Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

- Idén a tavalyit is meghaladó érdeklődés övezte a programot, ebből is látható, hogy szükség van rá – indokolta szerepvállalását Balaicz Zoltánné. – Személy szerint nem vagyok érintett, de fontosnak tartom, hogy minden női betegségre felhívjuk a figyelmet, s támogassuk a gyógyulást remélők küzdelmét.

- Minél többet beszélünk e betegségről, annál gyorsabban jutnak diagnózishoz, majd kezeléshez az endometriózisban szenvedők – mondta el Salamon Adrienn, a rendező alapítvány vezetője. A civil szerveződés a fővárosban és több vidéki helyszínen is tart rendezvényeket a világnaphoz kapcsolódóan. – A munkánk eredményességét jelzi, hogy az endometriózissal foglalkozó orvosok betegköre jelentősen megnőtt, immár az utánpótlás biztosítása, valamint a hozzáférés javítása vált fontos kérdéssé.

Salamon Adrienn, dr. Husz Viktória, Könyves Ildikó, Balaicz Zoltánné és dr. Kovács Mónika Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Szakemberek előadásait hallgathatták az érdeklődők

A programon szakemberek tartottak előadásokat. Dr. Kovács Mónika, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház belgyógyász immunológus főorvosa a gyermekvállalás és a meddőség immunológiájáról szólt.

- Napjainkban az immunológiának jelentős szerep jut a meddőség okainak kivizsgálásában – jelezte a szakember. – Az endometriózis hátterében is szerepet játszhatnak immunológiai okok, így az érintettek számára kifejezetten ajánlott az immunológiai kivizsgálás. Előfordulhat ugyanis, hogy hiába vannak túl a műtéten, s jöttek rendbe hormonálisan, egy rejtett autoimmun betegség vagy pajzsmirigyfunkciós eltérés mégis meghiúsítja a gyermekvállalást.

Sokak érdeklődését felkeltette a téma Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Könyves Ildikó védőnő az Aviva módszerről beszélt.

- Az Aviva torna az alhasi szervek serkentésében fejti ki hatását, fokozza a vérellátást, hormontermelést, javítja a szövetek működést, s mindemellett az agyalapi mirigyre is hat – summázta a módszer előnyeit az Aviva oktató. – Mindez az endometriózissal küzdőknél a fájdalom csökkenését eredményezi, ami esetükben rendkívül fontos.

A megyei kórház nőgyógyászatát képviselő dr. Husz Viktória a tünetekről és a kezelés lehetőségeiről szólt.

- A legfőbb tünet a fájdalmas menstruáció. Emellett számtalan hasi panasz fakadhat még az endometriózisból, attól függően, hogy milyen szerveket támad meg. A fájdalmas szexuális együttlét is ott szerepel a listán, de a legfájóbb következmény talán az, hogy meddőséget okoz. E betegség rendkívüli módon ronthatja az életminőséget, fontos tehát, hogy az érintettek értesüljenek róla, hogy speciális munkacsoportok és központok is léteznek a súlyos esetek gyógyítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában