Szépülő környezet

2018.05.25. 07:30

Elindították az idei Virágos Zalaegerszegért! versenyt

Az önkormányzat és a Városgazdálkodási Kft. idén is meghirdeti a Virágos Zalaegerszegért! környezetszépítő versenyt – hangzott el a Kertcentrumban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Szabó Judit

Ezeket a közterületekre kerülő virágokat Vigh Lászó, Balaicz Zoltán, Horváth István és Kovács Mihály főkertész is megnézte Fotó: Pezzetta/ZH

A pályázat nem pusztán a virágosításról szól. Aki benevez, vállalja, hogy közvetlen környezetét egész évben rendben tartja. A helyi verseny szorosan kapcsolódik az országos Virágos Magyarországért mozgalomhoz, melyhez idén is csatlakozik Zalaegerszeg, s amelyen az elmúlt években szép eredményeket ért el – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy a virágosítási mozgalom 1935-ben indult el a városban Czobor Mátyás polgármester kezdeményezésére, a Göcseji Hetek rendezvénysorozathoz kapcsolódva, melyre így invitálták a vendégeket: Gondunkat, bajunkat akasszuk a szegre, gyerünk a virágos Zalaegerszegre!

Vigh László országgyűlési képviselő a tájékoztatón arról beszélt, hogy sokat fejlődött a város az utóbbi időben, a magán- és közterületek is szebbek lettek, látszik, hogy van gazdája, üzemeltetője a településnek.

Ezeket a közterületekre kerülő virágokat Vigh Lászó, Balaicz Zoltán, Horváth István és Kovács Mihály főkertész is megnézte Fotó: Pezzetta/ZH

A szervezők bíznak abban, hogy a mostani Virágos Zalaegerszegért versenyre is sok családi ház, társasház (vagy akár külön a lakók), kereskedelmi egység, gazdálkodó szervezet és oktatási-nevelési intézmény pályázik, de a családtagok, barátok, szomszédok kertjét is be lehet nevezni, vagy akár egy olyan szépen gondozott, ápolt, virágosított kertet, amelynek a gazdáját nem ismerjük. Erről Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője beszélt.

Most először lehetőség nyílik arra is, hogy különleges, újszerű kertépítészeti megoldásokkal jelentkezzenek a pályázók. E kategóriánál a többivel ellentétben nem feltétel, hogy a kertet a közterületről látni lehessen, csak az egyediség és a megvalósítás igényessége számít.

Az utcák is versenyezhetnek, erre először tavaly volt mód az önkormányzati képviselők jelölése alapján. A győztes utca mindkét végén tábla hirdeti majd, hogy az a legvirágosabb Zalaegerszegen.

A pályázatokhoz az utcafrontról készült fotókat kell mellékelni. Digitálisan is benyújtható a dokumentáció, a határidő június 30. Ezt követően nyár végéig folyamatosan zajlik a bírálat. A legszebb kerteket az önkormányzati környezetvédelmi alapból díjazzák. Minden kategóriában az első 3 helyezett tárgynyereményben és/vagy vásárlási utalványban részesül.

A sajtótájékoztatón Horváth István arról is beszámolt, hogy megkezdődik a nyári virágosítás a közterületeken. Idén minden ágyást egy-egy szín különböző árnyalataiban pompázó virágokkal díszítenek, a balkonládákat pedig nemzeti színű kompozíciókkal ültetik tele, így tisztelegnek az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója előtt. A közterületekre kerülő virágokat be is mutatták, az alatt a jéghálóval fedett tám- és öntözőrendszer alatt nevelkednek, amelyet közel 3 millió forintos beruházással épített ki a cég a Kertcentrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában