Válságos állapotban

2018.08.03. 14:53

Jobban vannak a villámcsapás sérültjei – Emberekbe csapott a villám Gyenesdiáson

Mint azt hírül adtuk, pénteken délután a gyenesdiási strandon villám csapott egy fába, aminek következtében két embert újra kellett éleszteni.

zaol.hu, MTI, Arany Gábor, Magyar Hajnalka

Fotó: Origo

Három sérültet a keszthelyi kórházba szállítottak, a legsúlyosabb károsodást elszenvedő középkorú hölgyet pedig a szombathelyi Markusovszky kórházba vitte a helikopter.

Az életveszélyes állapotban kórházba került középkorú férfit továbbra is intenzív osztályon ápolják. Villám csapott egy fába pénteken délután fél kettő körül a gyenesdiási strandon. Többen megsérültek, két embert újraélesztettek.

Vasárnap érdeklődtünk a sérültek állapota felől. Dr. Kvarda Attila, a keszthelyi kórház főigazgatója elmondta, ketten már szombaton elhagyhatták a kórházat, már csak egy férfi szorul ellátásra, akit az intenzív osztályon ápolnak.

- A betegünk állapota kielégítő, az életveszély elmúlt, megfigyelés alatt tartjuk – mondta dr. Kvarda Attila. – Az életfunkciói jók, néhány nap múlva talán már haza is bocsáthatjuk. Ám mivel egy villámcsapás alkalmával több tízezer volt halad át az emberi testen, egyelőre indokolt, hogy szigorú megfigyelés alatt tartsuk.

Érdeklődtünk a szombathelyi kórházban is, de csak hétfőre ígértek információt.

Válságos állapotban van a gyenesdiási villámcsapás negyedik sérültje – közölte a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az MTI megkeresésére szombaton. Az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint válságos állapotban van az a középkorú nő, akit pénteken a legsúlyosabb állapotban szállítottak kórházba, miután a gyenesdiási strandon villám csapott egy fába és az alatta álló emberekbe.

A mentők négy embert (három nőt és egy férfit) vittek kórházba – hármat Keszthelyre, egyet Szombathelyre. Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház főigazgatója az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: az életveszélyes állapotban kórházba került középkorú férfit továbbra is intenzív osztályon ápolják, állapota kielégítő. Egy könnyebben megsérült nő már hazamehetett, a harmadik pedig várhatóan hamarosan elhagyhatja a kórházat.

Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense délután három óra előtt arról számolt be, hogy arról érkezett bejelentés a rendőrségre, miszerint a gyenesdiási strandon villám csapott egy fába, ami alatt többen is álltak. Az első információk szerint két embert a mentők újraélesztettek, mentőhelikopter vitte el őket, egy pedig orvos ellátás után saját lábán távozott.

Fotó: Origo

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy munkatársait is a helyszínre siettek és részt vettek a segítségnyújtásban. A helyszínre riasztották egyik mentőhajójukat és Ábrahámhegyről a mentőtiszti gépkocsijukat is, ami az életmentéshez szükséges felszereléssel is ellátott.

A strandot mára bezárták.

Frissítés:

A pénteken kora délután történt eset miatt három mentőautó és két helikopter érkezett a gyenesdiási strandra. A legsúlyosabb állapotban egy középkorú nő volt, akit hosszas beavatkozással sikerült újraéleszteni, majd életveszélyes sérülései miatt mentőhelikopterrel vitték a szombathelyi kórházba.

A további sérülteket a keszthelyi kórház látja el, köztük azt a 20 év körüli nőt, aki elesésekor a fején sérült meg könnyebben.

Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház főigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: egy középkorú férfit az intenzív osztályra, egy fiatal magyar és egy német nőt a sürgősségi osztályra vittek.

A Keszthelyen kezelt sérültek közül az intenzívre került férfi állapota kielégítő. A testén áthaladó villám látható nyomokat hagyott, de az első labor- és CT-vizsgálatok alapján belső elváltozásokat nem találtak. A sérültet mesterséges altatásban tartják.

A sürgősségi osztályra került mindkét nő állapota kielégítő. Egyiküknél már elvégezték a vizsgálatokat, de a villámcsapás okozta külsérelmi nyomokon kívül belső sérüléseket nem találtak. A másik nőnél további vizsgálatokra van még szükség, de a laboreredmények nála is kielégítőek – jelezte a főigazgató.

A likebalaton.hu Kósa Sándort videóban kérdezte a történtekről, aki a strand egyik koktélbárjának munkatársaként mindent látott.

Keszthelyre is lecsapott a vihar

Hirtelen jött az égi áldás, sokan egyáltalán nem is számítottak rá, így több járókelő táskájával próbált védekezni az eső ellen. A kánikula azonban nem szakadt meg, továbbra is 30 fokos meleg uralkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában