hagyomány

2019.02.11. 07:41

Bált rendeztek a koraszülöttekért Zalaegerszegen

Szombaton este tartotta jótékony célú hagyományos bálját a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány az Arany Bárány télikertjében.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Hegyi Andrea, Radócziné Horváth Mónika, dr. Gárdos László,Takács Szilvia, dr. Szabó Miklós és Bán Gyuláné a díjátadás után

Fotó: Katona Tibor

Az estélyen fővédnökként jelen volt dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Neonatológiai Szakmai Kollégium elnöke, a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumának vezetője. A szórakoztató program előtt Dóra János, a Forest Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a kuratórium elnöke számolt be az alapítvány tavalyi tevékenységéről. Elmondta, a bálok, a koraszülött piknikek, a jótékony célú futás szervezése mellett a koraszülöttmentő autó működtetése a legfontosabb fe­ladatuk. Tavaly 114 alkalommal mentett a hat orvos, hét ápoló és kilenc sofőr munkájával működő speciális mentőautó.

Az alapítvány 2018-ban 11 millió forintból gazdálkodhatott. Az alapítványnak köszönhető a mamaház, amely lehetővé teszi, hogy a túl korán érkezett gyerekek szülei velük lehessenek a legnehezebb hetekben. A szervezet a továbbképzésben, a szakkönyvek beszerzésében, valamint a gyermekosztály működtetésében is szerepet vállal anyagi eszközeivel. A koraszülött pikniken évente 200 gyerek vesz részt családtagjaikkal, ami a kötődést is jelképezi.

Az alapítvány céljairól szólva dr. Gárdos László főorvos, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezetője elmondta, a bronchoscopos (idegentest-eltávolító) labor felállítása a legsürgetőbb, a bekerülési összeg fele van meg. A közeljövőben játszóteret is szeretnének a náluk gyógyuló gyerekeknek. A gyerekosztály rehabilitációs részleggel is rendelkezik, amely szintén az alapítvány jóvoltából van korszerű eszközökkel felszerelve.

Dr. Hegyi Andrea, Radócziné Horváth Mónika, dr. Gárdos László,Takács Szilvia, dr. Szabó Miklós és Bán Gyuláné a díjátadás után
Fotó: Katona Tibor

A bál vendégei közül Vigh László országgyűlési képviselő 100 ezer forintot, Szabadics Zoltán, a Holnapocska tábort működtető vállalkozó 500 ezer forintot ajánlott fel az alapítvány számára.

A gyerekek által adott műsorban egy óvodás ikerpár, Ribina Szófia és Anasztázia énekelt. A kislányok 26 hétre születtek 960 és 980 grammal, életüket a zalaegerszegi koraszülött osztálynak köszönhetik. Ezután a 36. héten 1830 grammal született Hertelendy Mór énekelt édesapjával, Hertelendy Attilával, a Hevesi Sándor Színház színművészével. Meglepetés-műsorszám volt a koraszülöttmentő autó személyzetének, a sofőröknek és az ápolónőknek a produkciója.

Az alapítvány Gyógyító mosoly díjat adományozott dr. Hegyi Andrea gyermekorvosnak, Tündérkéz díjat Takács Szilvia, Bán Gyuláné és Radócziné Horváth Mónika ápolónőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában