VÉGIGJÁRTA A RANGLÉTRÁT

2018.07.18. 10:23

Az új kanizsai kapitány, Berke László 34 éve dolgozik a dél-zalai város rendőrkapitányságán

Július elsejétől Berke László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos a Nagykanizsai Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Horváth-Balogh Attila

Berke László dr. Molnár József rendőr ezredest váltotta a kapitányi székben, miután utóbbit dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitány a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság irányításával bízta meg.

Berke Lászlóval hivatásáról, pályafutásáról és természetesen, terveiről beszélgettünk. Az 54 éves rendőr azon kevesek közé tartozik, akik egészen lentről indulva végigjárták a ranglétrát.

- Nagykanizsán, a dr Mező Ferenc Gimnáziumban érettségiztem, s mint abban az időben sok fiatal, én is tagja voltam az Ifjú Gárdának, amely az ifjúság honvédelmi nevelését szolgálta – bocsátotta előre. – Már ott egy kis csapatot vezettem, s a középiskola 3. évében eldöntöttem, hogy rendőr leszek. Ez abban az időben nem számított nagy dicsőségnek, hivatásomnak nem volt presztízse. Érdekes, hogy fiatalon mindig a bűnügyi szakterület érdekelt, nyomozó szerettem volna lenni, a sors azonban a rendészet felé terelt… 1984. március 15-én, a sorkatonai szolgálatot követően kerültem a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Közlekedési Alosztályára ellenőrző-járőrnek, majd a megfelelő iskolák elvégzése után baleseti helyszínelő lettem. Hamarosan váltás – (mai kifejezéssel élve szolgálat-) parancsnokká neveztek ki. Parancsnokaim biztatására jelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára. 1991-ben avattak rendőrtisztté. Alosztályvezető, majd osztályvezető-helyettes lettem, hosszú éveken át láttam el a Közlekedési Osztály vezetői feladatait. Ezt követően több, mint 10 évig vezettem a Közrendvédelmi Osztályt, illetve ha arra volt szükség, helyettesítettem a kapitányságvezetőt. Kapitányságunk 2013 óta kiemelt rendőrkapitányság, akkor neveztek ki kapitányságvezető-helyettessé. 2018. július elsejével pedig főkapitány úr megbízott a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezetésével. Mindez azt jelenti, hogy immáron 34 éve dolgozom a kanizsai kapitányságon, amely az első és mind ez idáig egyetlen munkahelyem. Azt gondolom, ez csak igen keveseknek adatik meg, s nagy megtiszteltetésnek érzem.

Berke László: – Szükség van kollégáim kitartó munkájára is Fotó: Szakony Attila

- Mik az elképzelései? Az elődje, dr. Molnár József ezredes által elvégzett munka jó alapot jelent a folytatáshoz.

- Így van. A kapitányság területén a közrend és közbiztonság szilárd, több mint 300 fős személyi állományunk mindent megtesz azért, hogy a lakosság objektív és szubjektív biztonságérzete megfelelő legyen. Idegenforgalmi szempontból is érintett kapitányságunk a zalakarosi térség, illetve az autópálya és főként a horvát határátkelők kapcsán, utóbbiak csúcsszezonban óriási utasforgalmat bonyolítanak le. Úgy vélem, a kialakuló helyzeteket kollégáim nagyon jól kezelik, gyorsan és precízen intézkednek, irreális, egy óránál hosszabb várakozási idő nem alakult ki egyik helyszínen sem. Mit is mondhatnék a terveinkről? Természetesen a kiváló eredményeinket igyekszünk megtartani, s ha lehet, javítani. Szeretnénk visszaszorítani a közterületen elkövetett bűncselekményeket az elkövetők minél gyorsabb elfogásával. Tovább kívánjuk növelni a közterületre vezényelhető rendőri erők számát, illetve minimálisra csökkenteni a kollégák közterületi munkából történő elvonását. A közlekedésbiztonság fenntartása érdekében pedig nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedés fokozott ellenőrzésére. Az önkormányzatokkal, kisebbségi önkormányzatokkal, társhatóságokkal kialakított kiváló együttműködést fenn kívánjuk tartani, újabb tartalmakkal felfrissíteni.

Természetesen mindezen célok eléréséhez szükséges munkatársaim kitartó munkája, amihez a magam részéről igyekszem minden feltételt biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában