1956

2017.10.20. 20:05

Az ’56-os forradalom a bátorság tanúsága

Szabadságvágy, bátorság, öröm, remény, majd félelem, tanácstalanság, végül kétségbeesés kísérte az 1956-os forradalom és szabadságharc napjait, mondta ünnepi beszédében dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese.

Arany Horváth Zsuzsa

Történeti visszaemlékezésében a Zala újságot idézve felelevenítette a korabeli zalai eseményeket, utalva arra, hogy Zalaegerszegen még decemberben is megrendezték a ruhagyári varrónők a híres fekete gyászfátyolos tüntetést, ami mutatta, nem akarnak belenyugodni, hogy elbukott a forradalom ügye.

A Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal, a POFOSZ és az ’56-os Hagyományőrző Egyesület zalai szervezetei együtt ünnepeltek a megyeházán tegnap, s közösen helyezték el a tisztelet koszorúit az épületen található, az ideiglenes nemzeti bizottságra és a munkástanácsra emlékeztető táblánál.

A megyeháza Deák termében Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte az emlékezésre gyűlt ünneplőket. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi ’56-os emlékév számos tekintetben bővítette az ismereteinket, közelebb hozta hozzánk a forradalmárok alakját, így egyéni érzelmeinkben is jobban kötődünk 1956-hoz, s szellemiekben is gazdagodtunk ezáltal.

A történész szemszögéből és az emberi érzések felől is közelítette a forradalmat dr. Mikó Zsuzsanna beszéde, amely rámutatott arra, hogy a magyar felkelés volt az első a XX. századi Európa keleti felén, amely megmutatta, a legkíméletlenebbül szervezett totalitárius államhatalom sem képes végleg eltiporni az igazságérzetet, a szabadságvágyat, a lázadás bármikor felszínre törhet, amikor az emberek már nem tűrik tovább az idegen hatalmakat szolgáló ideológiai gépezet elnyomását.

A történetírás feladata, hogy vizsgálja, milyen cselekvési tér nyílik meg az egyének számára, amikor eljön a történelmi pillanat. Az 1956-os forradalom ugyan rövid távon nem volt sikeres, de gyümölcse évtizedek múlva, a rendszerváltásban érett be, mondta Mikó Zsuzsanna, arra intve, legyünk méltók az akkori bátor hazafiakhoz.

Az állami, önkormányzati és '56-os szervezetek ezután a megyeháza előtt együtt koszorúztak, s az emléktáblát a ceremónia végén kilenc tisztelgő koszorú díszítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában