Generációkat kapcsolt össze a program

2018.09.22. 09:00

Alzheimer-világnapi figyelemfelkeltő séta Zalaegerszegen

Pénteken volt az Alzheimer-kór világnapja, ez alkalomból figyelemfelkeltő séta indult a polgármesteri hivatal elől a Landorhegyi Idősek Klubjához.

Magyar Hajnalka

A mérések mellett demenciatesztet is végeztek Fotó: PU

Az Alzheimer-kór az időskori demencia (elbutulás) leggyakoribb oka, a szellemi képességek súlyos romlását okozza. A betegség a családtagokat is sújtja, az ő helyzetükre is rá kívánták irányítani a figyelmet az idősek hónapja keretében megrendezett séta résztvevői. Az Együtt könnyebb feliratú zöld lufikkal felékített menetet – amelynek soraiban a Kölcsey-gimnázium és az egészségügyi főiskola tanulói is megjelentek – Tolvaj Márta alpolgármester köszöntötte.

A mérések mellett demenciatesztet
is végeztek Fotó: PU

Beszédében kiemelte, az Alzheimer-kórral folytatott küzdelemben törekedni kell a diagnózis mielőbbi felállítására, ugyanis a demencia elhatalmasodása számos gyógy­móddal és terápiával lassítható.

 

Sajnos egyre több az érintett, az ellátásukat szolgáló szociális intézményrendszer lehetőségeit is vázolta az alpolgármester. Zalaegerszegen a gondozóházak által nyújtott demensellátás mellett betegklub is működik, ami egész napos elhelyezésre kínál módot. A város, az egészségfejlesztési iroda és a gondozási központ első alkalommal szervezte meg a sétát, amelyhez szűrések is társultak. A klaszszikus paraméterek mérésén túl a gondozási központ munkatársai egyszerűsített teszttel demenciaszűrést is végeztek. A séta résztvevői rövid bemelegítést követően vonultak a Landorhegyi Idősek Klubjához, ahol demensrészleg is működik. Itt az érdeklődők bepillanthattak a betegekkel való foglalkozás mikéntjébe, s konzultációs lehetőséget szintén biztosítottak. Ezután dr. Halász Erzsébet, az Idősek Gondozóháza intézményvezetője tartott előadást a demenciáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában