1956

2017.10.23. 11:03

Alsónemesapátiban Dömötör Zoltán mondott ünnepi beszédet

Alsónemesapátiban vasárnap délután rendezték meg az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi programot.

Arany Horváth Zsuzsa

Kertész Lóránt, Kustos János Kálmán és Dömötör Zoltán az ünnepségen

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A művelődési házban az egybegyűlteket Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester köszöntötte, s bemutatta a vendégeket: vitéz lovag Dömötör Zoltán vezérezredes, az 1956 Magyar Nemzetőrség főparancsnoka, a Magyar Honvédség rehabilitált tisztje, vitéz lovag Kustos János Kálmán nemzetőr altábornagy és Kertész Lóránt nemzetőr ezredes érkezett a zalai településre, hogy a község lakóival együtt emlékezzenek a 61 évvel ezelőtti forradalmi eseményekre.

A polgármester arra intett, legyünk méltók elődeinkre, akik életüket adták a szabadságért.

Dömötör Zoltán emlékeztetett, Magyarország volt az első, amely szembeszállt a szovjet típusú kommunista diktatúrával, az idegen hadsereggel, a pesti srácok, az egyetemisták mellett a katonák országszerte vállalták a veszélyt. Az országot a forradalom leveréséért hadüzenet nélkül támadták meg, mondta, de úgy véli, a szabadságharcot leverhették, ám a forradalom 5 nap alatt győzött.

Dömötör Zoltán felidézte, az ország 3150 településén alakultak meg a munkástanácsok, a nemzetőrség pedig a közrendre igyekezett vigyázni. A parancsnok szerint vele azonos létszámú hadsereg soha nem győzte a magyar katonákat. „ Ma Magyarország szabad, nincs idegen hadsereg a területén, de erre a szabadságra és békés életre vigyázni kell”, mondta a szónok.

Kertész Lóránt, Kustos János Kálmán és Dömötör Zoltán az ünnepségen
Fotós: Arany Horváth Zsuzsa

Dömötör Zoltán Egerben volt főiskolai hallgató, amikor 1956-ban a nemzetőrség tagjai közé lépett, majd 1957 márciusában letartóztatták, öt év börtönbüntetést töltött le.

Az alsónemesapáti ünnepségen a Csertán Sándor Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd koszorúzásra került sor a művelődési ház előtti kopjafánál.

Az érdeklődők végül megismerkedhettek Palotai Jánosné Krápitz Zsuzsanna könyvével, amely Farkas Antal életén keresztül az 1956-os Alsónemesapátiban történteket idézi fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában