Mi lesz a sorsa?

2018.09.19. 13:00

A volt megyei művelődési ház is visszakerülhet állami tulajdonba

Nemcsak a volt Kaffka-leánykollégiumot, hanem az MMIK és a landorhegyi csecsemőotthon épületét is átadná az önkormányzat az államnak.

Szabó Judit

Az MMIK kihasználatlan épülete a belvárosban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester nemrég beszámolt arról, hogy állami tulajdonba adnák a volt Kaffka-kollégiumot, hogy oda költözhessen a levéltár. Elmondta: hasonló a szándék az MMIK-val. A volt megyei művelődési központ 2014-ben került államiból városi tulajdonba, mivel az önkormányzat élt a lehetőséggel és megigényelte a térítésmentes átadást.

A szerződésben vállalta, hogy 15 éven belül az eredeti funkciójának megfelelően kulturális és ifjúsági célra hasznosítja és felújítja, de kétszer is sikertelenül pályázott. El nem adhatja, ezt is kikötötték, s ha nem sikerül a kulturális hasznosítás, a vételárat és a kamatokat meg kell fizetni az államnak. Balaicz Zoltán elmondta: egyeztettek az MNV Zrt.-vel, amelynek az álláspontja, hogy mivel csak 4 év telt el az átadás óta, ha most visszadja a város az államnak az MMIK-t, nem érvényesítik a fizetési kötelezettséget.

Az MMIK kihasználatlan épülete a belvárosban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A nemzeti vagyonkezelő zrt. azt is jelezte: az állam eladhatja az ingatlant kikötés nélkül. Valószínűleg ez lesz az épület sorsa, amire már volt konkrét érdeklődés, jelezte a polgármester. A csecsemőotthon állami fenntartású, működtetésű, de az épület az önkormányzaté. A polgármester úgy látja, jobb lenne egy kézben tartani, ezért ennek állami átvételét is javasolni fogja októberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában