Láposodhat

2018.07.20. 14:00

A nagykanizsai Csónakázó tavon elszaporodott a vízitök

Elszaporodott a vízitök a Csónakázó tavi kisöböl közelében. A növény megakadályozza a víz zavartalan áramlását és hosszú távon a tó láposodását is okozhatja.

Szabó Zsófia

A tó alján burjánzó vízitököt távolítja el a speciális csónak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Speciális csónak dolgozik napok óta a város peremén lévő tavon, amit a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól bérelt, a munkálatokért felelős VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.

A tó alján burjánzó vízitököt távolítja el a speciális csónak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Fitos István vezérigazgató jelezte: a kisöböl tavalyi kotrása után látták, hogy a híd nyugati oldalán sok az invazív vízinövény. Különösen a vízitök burjánzott el, ezért szükséges a tisztítás.

-A különleges csónak a víz alatt fűnyíró módjára, sövényvágóhoz hasonló késsel metszi el vízszintesen, illetve függőlegesen a növényt. A tó azon részén, ahol már eltávolította a vízitököt az eszköz, már észrevehetően szabadabb a víz áramlása, illetve levegőzése. Ahol még van tök, ott pang a víz – összegezte Fitos István. Elmondta azt is: a növény eltávolításával egy időre megoldódott a probléma a tó említett részén. A legjobb megoldás viszont az lett volna, ha gyökerestől, kotrással szedik ki a vízitököt. Viszont annak a gépnek a gémje, amire erre alkalmas, nem ér ki a partig, így csak többszöri átpakolással lehetett volna azzal megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában