MobElitás

2018.09.22. 20:23

A jövő technológiái, a jövő autói

Az V. Zalaegerszegi MobElitás rendezvénynek és a Technology for tomorrow (A holnap technológiái) programnak ad helyet a városi sportcsarnok és a körülötte lévő tér szombaton és vasárnap.

Arany Horváth Zsuzsa

A mostoha időjárás miatt szombaton délelőtt fedett helyre költöztek a szabadtéri bemutatók is. Vigh László országgyűlési képviselő miniszteri biztos megnyitó beszédében felidézte a zalaegerszegi járműipari tesztpályán megvalósuló, a jövő autóiról szóló munkálatokat, az ehhez kapcsolódó közúti fejlesztéseket. A sportcsarnokban a tesztpályát üzemeltető szervezet jóvoltából hagyományos, autonóm és alternatív járműveket fejlesztő cégek termékeivel találkozhatnak az érdeklődők, mondta el lapunknak Karmacsi Bernadett, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya kommunikációs marketing koordinátora.

A tudományos kísérletek bemutatása mellett gyerekek számára szimulációs eszközök is rendelkezésre állnak, a színpadi program keretében pedig előadások hangzanak el többek között autódesign témakörben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviselőinek előadásában. A szimulátor bajnok Zsupanek Bence, a Sufnituning című film főszereplője, Répássi Róbert is mesélt az eredményeiről, ezen kívül sokféle autótípust tekinthetett meg a közönség. A délután folyamán a Balatoni úton felvonuláson láthatta a város lakossága a kiállítókat, amihez a zalai raliautósok is csatlakoztak.

Horváth Éva az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. értékesítési vezetője a a holnap technológiája programsorozatról szólva elmondta, hozzájuk 25 kiállító érkezett, a jóvoltukból az életünket a jövőben megkönnyítő technológiákat ismerhetjük meg. A robotikai, az ipari újdonságokat, a virtuális valóságot létrehozó eszközök többsége ki is próbálhatók. Érdekesség a 3D nyomtatókkal készült művégtagokat bemutató stand, amelyet győri civil szervezet hozott el Zalaegerszegre.

 

A csarnokban találkoztunk a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gépjármű technológiai tanszékének tanársegédjével, Vass Sándorral, aki Smart típusú autóba épített újdonságokkal ismertetett meg bennünket.

A kocsi már tavaly is járt a megyeszékhelyen, azóta újabb fejlesztésen esett át.

- Az autó képes önálló, telefonnal irányított parkolásra, számítógépes program segíti a valós vagy szimulált környezete érzékelésében, vezérli a követési távolságot, 30 km-es sebesség mellett a sávtartárt, a lehetséges sávváltást. Ha indexelünk benne, automatikusan váltja a sávot, ha látja, hogy lehetséges. A körülötte lévő tereptárgyakat és távolságokat az első kerekek fölé szerelt, úgynevezett vidar segítségével elemzi. Ez nem rádióhullámokat kibocsátó radar, hanem lézersugarakat használó eszköz, ezekkel pásztázza az autó a környezetét. mondta Vass Sándor.

Mindezt először itt Zalaegerszegen mutatta meg a BME fejlesztési teamje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában