Közgyűlés

2017.09.14. 15:24

26 közterület neve változott Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG – Luther Márton hamarosan felállítandó szobráról, közterületek elnevezéséről, s a jövő évi Tour de Hongrie egerszegi befutójáról is szó esett a csütörtöki közgyűlésen.

Magyar Hajnalka

Mindezeket megelőzően azonban Balaicz Zoltán polgármester bejelentette, hogy sikeres pályázat eredményeként elnyerték a szükséges támogatást a volt munkásszálló felújításához, így a megyei jogú városok közül elsőként Zalaegerszegen indulhat el a munkásszálló korszerűsítése.

A közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását eredetileg azért tűzték napirendre, mivel a helyi népszavazások kiírásának körülményeit taglaló passzusban még szerepel a „népi kezdeményezés” kategória, holott ezt a fogalmat jogi értelemben 2013-ban megszüntették. Ennek nyomán azonban Kiss Ferenc (MSZP) felvetette, hogy a közgyűlés csökkentse le a helyi népszavazás kiírásához előírt lakossági támogatási küszöböt. A törvény az önkormányzatokra bízza, hogy 10 és 25 százalék között mekkora támogatást szabnak feltételként. A megyeszékhelyen a felső, 25 százalékos küszöböt szavazta meg a testület 2014-ben, ennek csökkentését szeretné elérni a javaslattevő. A felvetésről hosszas polémia alakult ki, bár mint dr. Kocsis Gyula (EZE) megjegyezte, nem emlékeznek rá, hogy valaha is lett volna példa helyi népszavazás kezdeményezésére a városban.

A költségvetés negyedévi módosítása kapcsán került szóba Luther Márton új szobra, amelyet az evangélikus templom keleti oldalán lévő kis parkban tervez felállítani a város, a reformáció 500 éves jubileuma tiszteletére. A Farkas Ferenc szobrászművész által elkészített, mintegy 2 méter magas bronz alkotást október 28-án avatják. A szobor költségei posztamenssel, valamint a terület rendezésével együtt mintegy 20 millió forintra rúgnak.

A költségvetés kapcsán a polgármester jelezte, a megyeszékhely élen jár a TOP források lehívásában, számos projektben történt konkrét előrelépés a napokban is. Ugyanakkor az is tény, hogy a beruházások költségtervei 2014/15-ben készültek, s azóta az építőanyagárak és a minimálbérek egyaránt jelentősen emelkedtek. A forrásokat tehát ki kell pótolni, s amennyiben ez nem lehetséges, a műszaki tartalom csökkentése, vagy akár a projekt elhagyása is felvetődhet. A probléma országos szintű, mint ahogy az építőipari kapacitás megcsappanása is mindenkit érintő jelenség. Utóbbira Dékány Endre (Fidesz) hívta fel a figyelmet, kiemelve a gyors előkészítés fontosságát, hiszen megeshet, hogy 1,5 év múlva már bajos lesz kivitelezőt találni a határidős beruházások befejezéséhez.

A testület 26 közterület nevének módosításáról is döntött, ami azért vált szükségessé, mert hiányzott belőlük a közterület jellegére utaló szó (utca, tér, tető, stb.). Ennek értelmében a jövőben például a Csácsi hegy Csácsi tető, a Vérmalom Vérmalom part, a Jánkahegy pedig Jánkahegyi utca néven nevezendő.

A közterületek névmódosítása főként a várost övező lankákat érinti. Barátkozzunk az új nevekkel, mint például Avashegy tető, Becsali tető, Bozsoki tető, Hosszú-Jánka utca, Király-horhos utca…stb. Fotó: Pezzetta Umberto

A közgyűlés foglalkozott a június 28-án lecsapott vihar nyomán benyújtott vis maior pályázattal is. Ennek kapcsán a polgármester bejelentette, mivel az ítéletidő tavaly elmosta a Tour de Hongrie kerékpárverseny befutóját, a szövetség kárpótlásul pályáztatás nélkül Egerszegnek ítélte a jövő évi lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában