2025.06.14. 12:02
Ivott már jó pálinkát? A szakértő most elmondja a "titkot"... (podcast)
A nagykanizsai Tóth István okleveles pálinka- és borbíráló, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagja, alapítója volt a Zaol-podcast vendége. És természetesen a pálinka készítéséről, a technológiai újításokról és a jövő kihívásairól beszélgettünk. Az érdekes embereket bemutató sorozatunkból kiderül az is: került-e már jó pálinka a poharunkba?

Az első pálinkájára még jól emlékszik Tóth István, hiszen édesapja irányítása mellett készítették egy kezdetleges pálinkafőző berendezéssel. Persze akkoriban még csak éppen annyit, amennyit a család elfogyasztott, hiszen ezek a nedűk nem hagyhatták el a kertkaput.

Fotó: Szakony Attila
Pálinka: a kultúránk része
Az is elhangozott: a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyarok az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Így lett a kultúránk része, és eképp illeszkedik hagyományainkhoz is.
Melyik italt lehet pálinkának nevezni?
Tóth István megemlítette azt is, másfél évtizede a szabad pálinkafőzés zöld utat kapott a kormánytól. S itt álljunk meg egy szóra! Tavaly Nagy István agrárminiszter Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny díjkiosztó gáláján beszédében jól összefoglalta, mit jelent a magyaroknak ez a lépés: "A rendszerváltoztatás óta a gyártók, a főzdék, a kereskedők és az idegenforgalmi szakemberek sokat tettek a hagyományos magyar pálinkakultúra felélesztéséért, amelyhez a jogi háttér is megszületett. 2002-től csak a hazai gyümölcsből 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet, és az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyarországi használatát. Majd a 2008-as pálinkatörvény és a 2010-ben bevezetett szabad pálinkafőzés nagyban hozzájárult a sikerekhez."
Sok "pálinkafát" elvitt a fagy...
Tóth István betekintést engedett a pálinkakészítés minden apró mozzanatába, s ezzel talán azoknak is segíthet, akik az idén először készülnek főzni. Persze nekik azért van egy rossz hírünk: sok gyümölcsöt elvitt a fagy, ezért kell kutakodni, miből készüljön az alkoholos italok magyar királynője, a pálinka.
Tóth Istvánnak persze erre is van ötlete, de hogy melyik gyümölcsre gondol, kiderül az adásból.
Zaol podcast
- Te milyen autót vezetnél? Zala felkerült a nemzetközi innovációs térképre
- Lokalista életérzést szervíroznak a tányérra a zalai vendéglősök
- Így kerül az olasz csizma az asztalra – bemutatjuk a KeszthelyFest legízesebb programját
- Tudtad, hogy ez a népszerű zalai programsorozat már érettségi tétel?
- Űrkutatás és genetika: tudósképző akadémia a zalai gimnáziumban