Egészséges és ízletes

2025.05.18. 16:00

Hányféle felhasználási módja ismert a spárgának? (videó)

Az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbban felhasználható zöldség népszerűsítése érdekében szervez 2012 óta minden éven gasztronómiai fesztivált a muravidéki Hosszúfaluban a helyi Fehér Jani Művelődési Egyesület. A spárga Szlovéniában már egyre inkább elterjedőben, hazánkban azonban továbbra sem igazán ismert alapanyaga a konyhának.

Pedig a spárga számos módon felhasználható. Párolt zöldségként és grillezve, krémlevesként vagy tésztába keverve, de alapanyagként szinte bármihez hozzáadhatjuk, biztosan ízletessé teszi ételünket. A muravidéki háziasszonyok pizzát, gíroszt, gnocchit is készítenek belőle, sőt, kolbászba is töltik. A spárgafesztivál során ezekkel a receptekkel is ismerkedhetnek a résztvevők. 

spárga
A hosszúfalusi helyi közösség tagjai spárgagulyással kínálták a fesztivál vendégeit. Balról Bacsi Borut
Fotó: Gyuricza Ferenc

Spárga került a gulyásba?

- Mi ezúttal spárgagulyást készítettünk, ami rendkívül jól sikerült – mondta Bacsi Borut, a helyi közösség elnöke – Nagyon egyszerű az elkészítési módja, gyakorlatilag egy hagyományosból indulunk ki, csupán a legvégén, az utolsó fél órában hozzáadjuk az apróra vágott spárgát.

A tengermellékről származik

A zöldség népszerűsítése érdekében rengeteget tett a helyi közösség. Korábbi elnökük, Szobocsán Gabriella lapunknak elmondta, amikor 2012-ben megszervezték az első spárgafesztivált, még a helyi lakosok sem igazán ismerték a növényt, hiszen azt annak idején többnyire csak a tengermelléken használták.

Szobocsán Gabiella (balról) és testvére, Szobocsán Judit
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei év nem kedvez a spárgának

- Ma már mindenki ismeri a spárga előnyeit – magyarázta Szobocsán Gabriella. – Az idei év azonban nem kedvez a spárgának, bár ígéretesen indult a szezon, ám május elején bejött a hideg időjárás, ezért sokkal kevesebb a termés. Elvileg most lenne az érés csúcsidőszaka, de csupán 35 százalékát tudjuk szüretelni a korábbi években megszokott mennyiségnek.

 

A zöldségek királya, a királyok zöldsége. Így jellemzik a spárgát, a zöldséget, amit a magyar konyha szinte egyáltalán nem ismert korábban. Pedig számos előnye van, antioxidánsokban és rostanyagokban rendkívül gazdag, sokoldalúan felhasználható, s még afrodiziákumként is működik, azaz serkenti a szexuális vágyat. Mindezek mellett rendkívül ízletes is. Őszintén szólva, én magam is a hosszúfalusi fesztiválnak köszönhetően figyeltem fel rá, s kezdeti tartózkodásom vele szemben fokozatosan oldódott. Jó ötlet volt a korai években mesterszakácsokat felkérni, akik látványkonyhai bemutatókkal hívják fel a figyelmet a növényre. Egy ilyen akció során döntöttem a kóstolása mellett. Nem bántam meg. Olyannyira nem, hogy azóta már rendszeres spárgavásárló és -fogyasztó vált belőlem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában