2025.04.27. 16:30
A kerekrépát mindenféle formában szeretik Nagykanizsa Miklósfa városrészében (galéria)
A kerekrépa felhasználásával készültek változatos ételek a 23. Répafőző fesztiválon szombaton Nagykanizsa Miklósfa városrészében. A kerekrépa ünnepén a szervező, Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület több kategóriában versenyt is hirdetett.

A kerekrépa csülökkel és babbal készült a Mindenki Háza udvarán
Fotó: Benedek Bálint
A kerekrépa Miklósfa életében betöltött szerepéről Pintér-Tuboly Kinga, a Mindenki Háza vezetője beszélt. Elmondta: a kerekrépa nemcsak egyszerű zöldség számukra, hanem egy fontos szimbólum is, ezért szerveznek fesztivált.

Fotó: Benedek Bálint
Kerekrépa: valódi életérzés
– Arra emlékeztet bennünket, hogy a természet adta kincseket értékeljük és képesek vagyunk közösen alkotni valami igazán különlegeset – fogalmazott. – Ahogy tudjuk, a répafőzés és a savanyított répa készítés nem csupán egy egyszerű étel elkészítése. Ez egy valódi életérzés, mely mélyen gyökerezik közösségünkben, összekovácsol minket és erősíti a kötelékeinket.
A titok a savanyításban rejlik?
Hozzátette: a répafőzés művészete a főzés és a savanyítás folyamatában rejlik. Az idővel bevált módszerek, a titkos fűszerek és az odaadó gondoskodás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a répa a lehető legízletesebb és legaromásabb legyen.
Finomságok készültek
Több kategóriában várta a Pálfi László vezette zsűri az ételeket. A gasztronómiai zsűriből a nagykanizsai Pálfi Zsuzsanna nyugdíjas szakoktató beszélt a beérkezett ételekről. Kiemelte: változatos kínálat került az asztalukra, hiszen az indulók többsége a kerekrépa felhasználásával sok finom ételt készített.

Fotó: Benedek Bálint
Sós rétes répából?
– A tájjellegű répaételek mind ízletes recept alapján készültek, néhányan füstölt hússal, mások babbal sűrítették – mesélte. – Ezen kívül a répás különlegességek között érkezett a krumpliprószához hasonló érdekesség lilahagymával és töpörtyűvel. Kóstoltunk marhapofát répa hozzávalókkal, de kaptunk egészben savanyított kerekrépát is. A répás édességek között elsősorban rétesekből válogathattunk, sós és édes verziókban.
A közösségépítés szerepe
Az eseményre ellátogatott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint öröm, hogy még őrzik a kerekrépa savanyítás és az ételkészítés hagyományát, de mellette jól láthatóan nagy hangsúlyt kap a közösségépítés is.

Fotó: Benedek Bálint
Eredmények. Hagyományos "egytál" répaétel savanyított répából: 1. István Parkhotel, Zsiga Péter (Sormás), 2. Lőrincz Jánosné, 3. Nyeste Zsuzsanna (mindketten Miklósfa). Répából készült ételkülönlegességek: 1. és 2. István Parkhotel, Zsiga Péter (Sormás). 3. Nyeste Zsuzsanna (Miklósfa) Répás rétes és répás édességek: 1. István Parkhotel, Tóth Georgina (Sormás) 2. Nyeste Zsuzsanna (Miklósfa) 3. István Parkhotel, Tóth Georgina (Sormás)
Répafesztivál Miklósfán
Fotók: Benedek Bálint