2025.04.17. 16:05
Sonka, csülök, válogatott ínyencségek - te melyikre szavazol húsvétkor? (galéria)
A füstölt áruk iránt megnőtt a kereslet közvetlenül nagypéntek előtt. A füstölt sonkák hegyekben és füstölt csülkök fürtökben lógtak a nagykanizsai Vásárcsarnokban csütörtökön. A füstölt áruk beszerezését néhányan az utolsó pillanatra időzítették, sőt van aki még kivár.

Fürtökben lóg a csülök az egyik üzletben és megannyi füstölt áru közül lehet még választani
Fotó: Szakony Attila
Füstölt áru bőven jutott mindenkinek. A bőséges kínálatot kiválóan mutatja az a tény, hogy a Vásárcsarnok húsboltjaiban az eladókkal csak úgy lehetett felvenni a szemkontaktust, ha néhány szívsonka, lapocka, kötözött sonka, vagy éppen tartja között éppen kidugták a fejüket. Bár akadtak olyan húsüzletek is, ahonnan szinte minden kampóról hiányoztak a füstölt áruk, hiszen az elmúlt két hétben mindent elkapkodtak a vásárlók. Nyilván mindenki az ízlésének megfelelően a legkarakteresebb és legjobb füstölt árut szerette volna beszerezni.

Fotó: Szakony Attila
Füstölt áru: tippeket is kaptunk
A nagykanizsai Tóth Árpádné Erika bízik a hentesében, Horváth Lászlóban, akitől mindig a legjobb minőségű friss húsokat kapja. Ezért a húsvéti füstölt sonkát is mindig nála választja. A főzésnél nincs semmi extra eljárás. Viszont utána van egy jó tippem: melegen kiveszem a vízből, akkor alufóliába betekerem és súlyok közé teszem egy éjszakára. Reggelre kihűl és nem dől szét, szépen szeletelhető lesz, s a finom zsírok is benne maradnak a húsban.

Fotó: Szakony Attila
A szaftosabb sonka jobb
– Tavaly bogádi sonkát ajánlott és bevált, mindenkinek nagyon ízlett, ezért az idén is visszatértünk ehhez a jó szokásunkhoz – mesélte. – A nagyon szárazat nem szeretjük, nem baj, ha van alatta egy kis zsírréteg, akkor szaftosabb. Ráadásul most Laci hentes meglepett, hiszen egy ecetes tormát is adott ajándékba.

Fotó: Szakony Attila
Kizárólag a minőséget keresik
Ha már épp Horváth László húsüzletének kínálatából választott a házaspár, akkor maradtunk. Az üzletvezető elmondta: közvetlenül nagypéntek előtt sokan jöttek, de az elmúlt napokról is elmondható, hogy a vásárlók szeretik a minőségi árut. Húsvétkor a főétkezések javát a sonka adja, amiből a minőségi árut keresik.
Nagykanizsán imádják a füstölt árut
– Kaposvárról kapjuk a kitűnő minőségű bogádi sonkát, melynek kilogrammonkénti ára 4500 forint, pontosan annyi, amennyiért tavaly kínáltuk – jelentette ki. – Tarjánk elfogyott, sonka és csülök van. Hagyományos, lassú pácolású csülök kilója 3000 forint, a gyorspáccal tartósított jóval olcsóbb, de mi azt nem tartunk. A legnagyobb sikere egyértelműen combból készülő szívsonkának van, melyet tengeri só pácban három hétig forgatnak és kőfüstölőben megfüstölik. Ebben nincs felesleges víz, csak annyi, ami a sózáskor keletkezik. Ilyen bogádi sonka egész évben kapható, ezért nemcsak húsvétkor, hanem máskor is szívesen fogyasztják. Télen a kocsonyát, nyáron pedig a bogrács ételeket ízesítik. Úgy vettük észre a nagykanizsai vásárlók imádják a füstölt árukat.

Fotó: Szakony Attila
Nem csak a füstölt sertéshúst keresik
A Szepetneki Húsüzem egyik mintaboltjában csütörtökön már kevesebb áru lógott a kampókon, az eladók Kercsmárné Joli és Nagy Rózsa elmondták: minden nap érkezik friss áru, ám szerintük kedden és szerdán voltak a legtöbben. A darabolt és kötözött sonka 3650 forint, a csülök 2550 forint. Főként a füstölt árut keresték, de a többi sertéshúsból is adtak el, hiszen az emberek húsvétkor az egész családot megvendégelik.

Fotó: Szakony Attila
Hagyományos eljárással készülnek
A Gazdag-Hús Kft. mintaboltjában külön hűtőben kínálták a füstölt árukat. Az egyik eladó, Steiner Norbert az árakat sorolta: a szívsonka, a füstölt tarja kilója 3999 forint, füstölt karaj 2999 forint a csülök pedig 3399 forint. A füstölt áruk többségét 30-50 nap között forgatják a sóban, majd 4 nap füstölés következik.
A kereskedők szerint még nincs vége a rohamnak: a Vásárcsarnok pénteken és szombaton is nyitva tart, s néhány húsbolt is így tesz.
Sonka-mustra Nagykanizsán
Fotók: Szakony Attila
Szavazás
Korábbi szavazásokMilyen füstölt árut vásárolt húsvétra?